Un proiect ce vizează realizarea unei noi microhidrocentrale în Valea Jiului le aparține celor de la Apa Serv Valea Jiului. Au încă 3 și, cu ajutorul lor, reduc cu 30% cheltuielile pe energia consumată.
Operatorul de apă și canal din Valea Jiului este, de câțiva ani, producător de energie. Totul prin intermediul câtorva microhidrocentrale amplasate pe sursele de apă din zona Văii Jiului
Construcția uneia noi are ca scop diminuarea consumului de energie. Va fi necesară pentru rezervoarele care alimentează zona Straja.
„Facem, pe programul de investiții proprii, această microhidrocentrală care se realizează la Lupeni, la rezervoarele 2×2000 și energia produsă va fi injectată în stația Braia, ca să asigure tot fluxul tehnologic al stației”, a spus Florin Ciucur, șef Departamentul Exploatare al Apa Serv Valea Jiului.
Apa Serv are licență de producător din 2007 și valorifică și energia și certificatele verzi pe piața OPCOM. Produc energie verde cu ajutorul microhidrocentralelor de la Valea de Pești, de la Zănoaga și de la Brazi, la Vulcan. Iar aceasta va produce energie într-un an. „Proiectul este finalizat, autorizațiile sunt luate și se încep lucrările de construcție efectiv. Vorbim despre construcțiile civile și de agregat și, în luna septembrie 2025, va fi pusă în funcțiune. Valoarea totală a investiției din fonduri proprii este de aproximativ 125.000 de euro”, mai spune Florin Ciucur.
Cele 3 microhidrocentrale îi ajută pe cei de la Apa Serv pentru că sunt amplasate strategic în zonele stațiilor de tratare a apei, iar cea de la Straja va ajuta stația Braia. Iar consumul de energie este redus cu 30 de procente, prin aceste microhidrocentrale.
Diana Mitrache