De la 1 octombrie există o nouă conducere la Spitalul din Lupeni. Sunt probleme, pacienți nemulțumiți și multe reclamații. Așa că acum, primăria și spitalul caută soluțiile optime. Și primarul spune că a dat o jumătate de an, timp, să fie remediate. A și fixat 10 criterii de performanță.

Paula Dăbăcan a înlocuit-o pe Carmen Misaroși la conducerea Spitalului Lupeni. Au fost cazuri grave reclamate de pacienți, sau aparținători, iar acum, noua conducere are misiunea să elimine problemele. „Am dat 10 criterii de performanță. Îmi doresc ca, după jumătate de an, să facem o evaluare, bineînțeles cu doamna manager, a celor 10 criterii care au fost discutate și sumate pentru următoarea perioadă de timp”, a spus Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
Unul dintre domeniile care sunt vizate este sistemul din unitatea de primiri a urgențelor. Unii pacienți au reclamat lipsuri, că au fost transferați la alte spitale, ori că nu li s-a permis asta, iar aici sistemul nu pare funcțional. „Urgența să fie mult mai performantă, fiindcă avem, în acest moment multe lacune în acest sistem. Foarte mulți pacienți, din mesajele, telefoanele primite, ori de la oamenii care vin la audiențe, reclamă nemulțumiri pentru felul cum sunt primiți la urgență și apoi transferați sau nu. Aici avem o problemă și trebuie să identificăm soluțiile și să eficientizăm acest aspect”, afirmă primarul.
Spitalul are și un aparat performant, unul dintre puținele ce au fost finanțate de Ministerul Sănătății, dar nefuncțional. Sunt discuții de luni bune că acest aparat de timp RMN să devină funcțional, iar unul dintre criterii vizează exact acest aspect. „Nu a fost ușor ca primăria să obțină un RMN, fiindcă anul trecut doar 5 astfel de aparate au fost finanțate de Ministerul Sănătății. Noi ne-am făcut datoria ca administrație publică, iar cei de la spital trebuie să se adune și să facă așa fel încât lucrurile să funcționeze 100%. Ne dorim să luăm și noi din pacienții de la Petroșani, care sunt mulți, iar timp de așteptare este de luni de zile”, a precizat Lucian Resmeriță.
Și nici secția de interne nu are medici suficienți. Garda ar putea fi, însă, asigurată cu medici de la alte spitale. „Am discutat și cu cei de la Petroșani pentru interne. Ne dorim să facem o colaborare între doctorii noștri și cei de la Petroșani, ca să asigurăm garda completă”, a conchis edilul care reprezintă ordonatorul de credite de la spital.
Mai mulți pacienți au reclamat deficiențele de la Spitalul din Lupeni, iar managerul și-a dat demisia, după ce o tânără de 31 de ani a murit aici. Noua conducere are o jumătate de an să remedieze cele mai grave 10 probleme identificate.

Diana Mitrache