Tot mai mulți tineri suferă de depresie. Sunt forme acute și totul pare generat de faptul că acum, în mediul online, copiii, adolescenții, mai ales, nu se regăsesc, nu își mai fac prieteni adevărați și toate acestea îi fac triști.
DSP Hunedoara are în evidență aproape 300 de cazuri de depresie diagnosticate. Dar acestea sunt cele mai grave.
„Depresia a fost recunoscută ca și boală psihică, pentru că nu este doar tristețe. Adolescenții, mai ales acum, când informațiile ajung atât de rapid la noi și când socializarea, din păcate, se realizează doar cu ajutorul diverselor dispozitive, online, nu își mai regăsesc locul în societate. Apare depresia și poate și consumul de substanțe interzise, tocmai pentru a se elibera de viața reală, pe care o consideră foarte grea. Statistic vorbind, în cazul adolescenților se înregistrează mai multe decese din cauza depresiei, decât din cauza accidentelor rutiere”, spune dr Cecilia Birău, purtător de cuvânt al DSP Hunedoara.
În 10 octombrie am celebrat Ziua Mondială a Sănătății Mintale, iar cu acest prilej, cei de la DSP Hunedoara au spus că avem între 300 și 400 de cazuri noi diagnosticate anual. Dar aceasta nu este cifra exactă, ci doar cazurile grave care ajung la medici.
„Cred că primul pas pe care ar trebui să-l facem este să recunoaștem că sănătatea mintală este un aspect esențial al bunăstării fiecărei persoane, iar ignorarea acesteia poate avea consecințe grave atât pentru individ, cât și pentru întreaga societate.
Pentru a combate aceste efecte, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse pune un accent puternic pe educarea și susținerea familiilor. Programe de suport psihologic și consiliere familială, disponibile pentru toți cei care se confruntă cu provocări emoționale sau mentale, campanii de conștientizare privind importanța comunicării și susținerii reciproce în familie pot fi doar o mică parte din acțiunile pe care cu toții am putea să le facem pentru a veni concret în sprijinul celor care probleme”, a spus Natalia Intotero, Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse, în mesajul adresat de Ziua Mondială a Sănătății Mintale.
Cu prilejul Zilei mondiale a sănătăţii mintale 2024, OMS colaborează cu partenerii pentru a evidenţia legătura vitală dintre sănătatea mintală şi muncă. Mediile de lucru sigure şi sănătoase pot acţiona ca un factor de protecţie pentru sănătatea mintală. Condiţiile nesănătoase, inclusiv stigmatizarea, discriminarea şi expunerea la riscuri precum hărţuirea şi alte condiţii proaste de muncă, pot prezenta riscuri semnificative, afectând sănătatea mintală, calitatea generală a vieţii şi, în consecinţă, participarea sau productivitatea la locul de muncă.
Diana Mitrache