Air pollution clouds of smoke coming from the chimneys. Energy plantCombined heat and power

A crescut numărul mașinilor aflate în trafic, poluarea are un rol semnificativ, iar noxele plutesc în aer, mai ales că lumea a început să facă focul în case. Așa că laboratorul Agenției de Protecție a Mediului din Hunedoara face măsurători. Va ajunge și în Valea Jiului și este vizată zona în care se află cel mai mare poluator de la noi.

În luna februarie a acestui an, statisticile atătau că numărul de mașini din România a depășit 8 milioane. Și, la acestea se adaugă vremea rece, că oamenii fac focul în case. Iar indicii de poluare sunt ținuți sub observație cu un laborator mobil al APM. Asta, pentru că stațiile fixe de înregistrate nu au fost modernizate și nu funcționează mereu.
„Laboratorul mobil circulă, nu stă pe loc. În funcție de valorile indicilor de calitate pe care îi monitorizăm, prin intermediul stațiilor automate, fiind singurul indicator pe care îl putem urmări, noi îl relocăm în diverse locații. A fost la Hunedoara, de mai multe ori, în intersecțiile de la Sântuhalm, Simeria, a fost și la Noaptea Cercetătorilor, săptămâna trecută. MUSCĂ O să fie relocat și în Valea Jiului, când o să fim notificați că, cel mai mare poluator de aici, respectiv Termocentrala Paroșeni este în funcțiune”, declară Georgeta Barabaș, șefa APM Hunedoara
Cei de la Agenția de Protecție a Mediului din Hunedoara spun că nu au fost înregistrate, în ultima perioadă, depășiri ale valorilor maxime admisibile pentru indicii de poluare verificați.

Diana Mitrache