Valea Jiului devine loc de întâlnire al cercetătorilor din România. Nu mai puțin de 15 institute de cercetare vor fi reprezentate la întâlnirea ce are loc, săptămâna viitoare, la Universitatea din Petroșani. Gazde sunt cercetătorii de la INCD INSEMEX Petroșani, care celebrează acum 3 sferturi de veac de existență.

Cercetători de la institute de profil din București, de la Cluj, sau Râmnicu Vâlcea, dar și din alte zone geografice ale țării, vin la Petroșani. Aici are loc, miercuri, 17 octombrie, o întâlnire găzduită de INCD INSEMEX, institut care, anul acesta, împlinește 75 de ani de existență. „Vom găzdui întâlnirea a 15 institute de cercetare – dezvoltare din România, institute care dețin instalații și obiective de interes general. Este a doua întâlnire organizată în acest sens, iar noi ne-am oferit să o găzduim, ca cercetătorii să vină și să cunoască cât mai multe despre Valea Jiului, Petroșani și institutul nostru”, a spus dr.ing Artur George Găman, directorul INCD INSEMEX.
Pornit ca un institut de cercetare în domeniul minier, acum, institutul de la Petroșani, unic în țară, a ajuns să elaboreze cercetări în toate domeniile ce au legătură cu mediile explozive, nu doar în subteran. Și au rămas teme de cercetare și pentru minele închise, pentru că cercetătorii de aici elaborează studii și pentru captarea gazului din subteranele închise și utilizarea acestuia. „Dacă la început, 1949 și până în 1989 și chiar puțin după aceea, specificul nostru era, cu preponderență, minier, în ultimii ani, am reușit să ne adaptăm, așa încât să răspundem cerințelor legate de asigurarea stării de sănătate în mediile cu potențial exploziv și emanații de gaze toxice. Iar acest lucru constituie, la momentul actual, brand-ul nostru”, a mai precizat directorul INCD INSEMEX Petroșani.
Cercetătorii de la INCD INSEMEX sunt primii care ajung mereu la evenimentele ce se petrec în țară și în care este vorba despre explozii.
Adună probe, cu aparatură de ultimă generație, care ulterior sunt analizate în laborator.
„Ultimele cercetări au fost cele de la Crevedia și de la Hanul Dacilor. Acestea au fost predate Parchetului. În fiecare lună avem de finalizat câte o expertiză. Termenul, pentru ultima ordonanță sosită este de acum, într-un an de zile”, a conchis sr ing Artur George Găman.
De 75 de ani, cercetătorii de aici sunt cei care fac lumină în evenimentele ce zguduie lumea și elaborează studii și normative ce devin legi, pentru toate domeniile ce au legătură cu mediile explozive.

Diana Mitrache