Este sezonul ciupercilor de pădure și, după sezonul de secetă, acestea au apărut pe tarabele din piață. Vin cu ele culegători care se jură că știu ce aduc, însă, reprezentanții DSP ne cer să fim atenți și prudenți, pentru că sunt mutații. Iar consumul celor otrăvitoare poate fi mortal.
Maronii, albe cu pălăria albă, ori pleurotus de pădure, dar și alte soiuri de ciuperci apar acum la vânzare, la piață. Vânzătorii spun că sunt sigure și că nu moare nimeni dacă mănâncă așa ceva.
„Eu am adus pleurotus de pădure. Nu le confund și sunt sigur bune de mâncat. Ele cresc doar pe copac, deci nu are cum să fie otrăvite”, a spus unul dintre vânzătorii de ciuperci din Paiața Centrală de la Petroșani.
„Eu culeg de ani de zile. Știu cum trebuie să arate. Mă uit și la alții să văd să nu aducă ciuperci otrăvitoare. Și, oricum, anunțăm medicul veterinar al pieței. Nu vindem ciuperci otrăvite”, a spus un alt vânzător.
Piața abundă de soiuri și oferte variate, doar că, numai în această săptămână, au fost înregistrate în spitalele din România mai multe cazuri de intoxicație.
Din fericire, în județul nostru nu au fost astfel de situații deocamdată, însă, specialiștii ne sfătuiesc să fim atenți. „Până la această oră, nu am avut raportate, de către unitățile medicale cu paturi, cazuri de intoxicații, în urma ingerării ciupercilor otrăvitoare din flora spontană. Nu trebuie să cumpărăm ciuperci, decât din unitățile care sunt autorizate pentru desfacerea de ciuperci, iar piețele, târgurile și marginea drumului nu sunt unități autorizate pentru desfacerea ciupercilor”, spune dr. Cecilia Birău, purtător de cuvânt al DSP Hunedoara.
Specialiștii ne mai spun și că e de ajuns o singură ciupercă otrăvitoare și simptomele de intoxicare pot fi severe. Iar asta, chiar și în cazul ciupercilor despre care credem că pot fi mâncate. „Sunt multe ciuperci care, în anumite stadii de dezvoltare, pot să semene foarte bine cu ciupercile care sunt bune de mâncat. Există o ciupercă, care seamănă foarte bine cu champinioanele, într-o anumită fază a dezvoltării ei. Dar aceasta este cea mai otrăvitoare ciupercă și poate să ducă la decesul celui care consumă o mâncare în care a existat o singură ciupercă de acest gen”, mai spune dr Cecilia Birău.
Medicii ne mai spun că atunci când consumăm ciuperci și avem stări de greață și vărsături, sau transpirații puternice, să mergem imediat la spital. Simptomele grave se pot instala rapid și pot duce la deces.
Unele intoxicații se instalează în maxim o oră de la consum, dar sunt tardive, care se manifestă de la 6 ore, până la 48 de ore, după consum. Acestea sunt și cele mai grave, pentru că duc la insuficiență hepatică și renală și duc la deces.
Diana Mitrache