Georgică, Paulică Ionică, Ringică sunt The Beatles de Petrila, un experiment inspirat din Zaica, dar la Petrila. Asta a făcut artistul platic Ion Barbu și, în stilul său plin de umor, a realizat o carte-document, despre care chiar rectorul Universității din Pertroșani a spus că poate oricând să fie o teză de doctorat.

„Eclipsă înseamnă lipsă”, „Sifonul este o apă cu picățele”, „Adolescent înseamnă un copil matur”, „Întunericul e somnul, iar bezna e moartea”, sunt doar câteva dintre ideile copiilor din Petrila, răspunsuri la cele 100 de întrebări pe care Ion Barbu, ajutat de câșțiva profesori, le-a adresat în școlile din acest oraș. Totul a fost inspirat din experimentul Zaica, iar Barbu spune că a intervievat 300 de copii.
„Nu am căutat senzaționalul, ca la Copiii spun lucruri trăsnite, dar senzaționalul a apărut. (…) Poate fi cartea, prin care, niște copii, mută capitala lumii la Petrila. Ce putere mai mare să existe în mintea unor copii? Această carte poate naște o teză de doctorat, dar am fost combătut că este deja o teză de doctorat. O să vedeți în carte că sunt multe capitole, care se referă la Petrila. Zicerile copiilor din această carte pot constitui o radiografie și un mod de promovare a Petrilei, cum nu s-a mai făcut încă”, a spus Ion Barbu, autorul cărții, care s-a lansat la Biblioteca Universității din Petroșani.
Și tot Ion Barbu a sugerat celor care conduc destinele Văii Jiului să dea Petrila pe mâna copiilor.
„Noi ne bucurăm că, un membru al comunității academice,
domnul Ion Barbu, își lansează cartea aici, la Biblioteca noastră. Este o carte în care oglinbdește ideile și gândirile unor elevi, tineri din Valea Jiului, vis a vis de suvbiecte deosebit de importante și interesante. Cartea are farmecul ei, că arată o copilărie sclipitoare. Ideea de a
pune întrebări, care nu sunt deloc confortabile, unor copii, este una sclipitoare”, a precizat profesorul universitar dr inginer Sorin Mihai Radu, rectorul Universității din Petroșani.
Diana MITRACHE