C apsula Timpului a fost îngropată la temelia Școlii Gimnaziale „Teodora Lucaciu” din Vulcan, iar dascălii de aici au fost în sărbătoare. A fost momentul în care au marcat 100 de ani de când această școală a luat ființă în Valea Jiului, iar cu acest prilej a fost descoperită și o plăcuță comemorativă.

Pentru că aici au învățat, timp de un veac, mii de copii, care au dus faima acestei școli în lume, profesorii și autoritățile locale de acum, au ținut să puncteze acest eveniment. Iar pentru că școala poartă numnele sopranei născută în Valea Jiului, Teodora Lucaciu, festivitatea de deschidere a fost pe muzica ce o interpreta chiar ea, în lume.
„Am avut o săptămână plină de activități, aici, în cadrul acestei școli și vreau să felicit cadrelele didactice care s-au implicat cu emoție și bucurie în tot ce au făcut pentru acest eveniment, deosebit de important pentru comunitatea noastră. Este una dintre primele școli din Transilvania, prima școală din Vulcan, de după Marea Unire. Așa că, aici, la Vulcan, din 1924 aici se învăța carte. Sunt onorat să fiu parte la acest eveniment”, a spus Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.
„Ne aflăm aici, pentru a marca acest moment istoric în viața comunității noastre- aniversarea a 100 de ani de la înființarea școlii. E prilej de mare bucurie și mândrie, pentru noi, pentru Vulcan și pentru tot județul Hunedoara. Școala noastră a fost un reper de excelență în educație în acești 100 de ani. Mii de elevi au pășit pe porțile acestei instituții și au plecat cu un bagaj enorm de cunoștințe și principii”, a precizat și Dumitru Sandu, directorul Liceului Mihai Viteazul, structură din care face parte Școala „Teodora Lucaciu”.
Toți profesorii, actuali și pensionari, dar și oameni din personalul auxiliar, au fost felicitați, iar printre ei Malvine Sociaci, actualul viceprimar al municipiului, dar fost dascăl aici.
„Vreau să mă adresez, în primul rând, foștilor dascăli de la această școală, de care îmi amintesc foarte clar că i-am întâlnit, când am pășit pentru prima dată în școala aceasta. Felicitări pentru munca depusă!”, li s-a adresat și Malvine Socaci, viceprimar al municipiului Vulcan și fost dascăl.
Și, pentru ca timpul acesta să dăinuie peste alte veacuri, dascălii de acum au îngropat aici Capsula Timpului cu un mesaj adresat celor ce vor urma. „Este o mare onoare și un mare privilegiu pentru mine, să dau astăzi citire mesajului care va dăinui pentru 25 de ani: „Pasiunea pentru predare vă va ghida prin provocările profesiei. Mențineți flacăra vie și inspirați-i pe cei din jurul vostru!””, a spus Monica Zaharia, dascăl aici.
Diana Mitrache