În estul Văii Jiului, la poalele Munților Șureanu, în defileul săpat de ape, pe Taia, mai exact, 100 de sportivi s-au întrecut la cea de a doua ediție a competiției „Aleargă cu San Montan în Ținutul Momârlanilor”.

Peisajul incredibil, străjuit de stânci uriașe, vremea perfectă și gulașul promis la finalul competiției, plus premiile și medaliile au adus în Cheile Tăii sportivi din mai toate colțurile județului, dar și din afară. Pe lângă sportivii consacrați de la noi, aici au alergat și veterani care au văzut în prima ediție o oportunitate de a îmbina sportul cu turimul. Și, printre ei, Andrei Szabo. „Vin de la Blaj, am 65 de ani și recunosc că și noi, la Blaj, avem un club Runnig, Cycling Blaj și ne ocupăm numai de fapte bune. Așa și voi, aici. Știu istoricul, amn fost și anul trecut. Atunci eram singurul care era trecut de 60 de ani. Ne simțim tineri și, așa cum am promis anul trecut, vom fi aici la toate edițiile. Pasiunea pentru alergat a venit în timp și nu mai vrea să se ducă. Așa că venim la competiții”, a mărturisit unul dintre veteranii cursei.

„Avem 100 de alergători montani de peste tot, chiar și din afara Văii Jiului. Constat, cu deosebită plăcere, că toți sportivii consacrați de la noi, în alergările montane, se află aici. Ne buucrăm că, și de data aceasta, avem un eveniment de excepție în Cheile Tăii”, a spus și Erika Șanta, organizatoarea.

Încălzierea  de grup a fost coordonată de sportiva Simona Obleagă, iar la start, în Ținutul Momrlanilor nu au lipsit nici sportivi de la noi. „E frumnos. Și zona e frumoasă și modul de organizare al concursului e perfect, așa că nu puteam să lipsesc, mi-a spus o concurentă din Petrila.

Iar la start am găsit și un jandarm veteran, cel care, an de an, a dus pe culmea Parângului, Drapelul României, de Ziua Națională. „Sunt optimist că termin această cursă. Nu e grea cursa, dar încerc să fac față și acum. Eu duc steagul în Parâng și traseele de munte sunt obișnuința mea”, a spus Cristian Cernăianu,  jandarm montan pensionat.

Traseul din defileul din Estul Văii Jiului, de pe Taia, are 14 km distanță, cu o diferență de nivel de 600 de metri.

Diana Mitrache