Abordați traseele după posibilitățile fizice pe care le aveți! Acesta este sfatul salvatorilor din munți. Și, în plus, oamenii care vin atunci când apelăm 0SALVAMONT, ne spun că trebuie să fim echipați de orice, fiindcă vremea în munte este schimbătoare.

De la soare, la ploaie, ori lapoviță și ninsoare, în munte, sunt doar câteva minute și câțiva pași, așa că, dacă vă gândiți la o drumeție în week-end, luați în calcul orice variantă.
„Turiștii să aibă de grijă la turele pe care și-au propus să le facă și să consulte site-urile meteo, unde aflăm, aproape cu exactitate, starea vremii. La munte, ei trebuie să știe că vremea, chiar dacă se spune că e un pic schimbătoare, la munte se schimbă repede și foarte des, mai ales acum între toamnă și iarnă”, a spus Ovidiu Bodean, șeful Salvamont Hunedoara.
Sunt zeci de apeluri la Salvamont din cauza epuizării, așa că turiștii ar trebui să știe că au nevoie de încălțăminte sigură și îmbrăcăminte adecvată. „Încălțăminte adecvată, bocanci, pentru că e total greșit în munte să porți adidași și țin bocancii în rucsac. Bocancul e mai greu, dar îți asigură o siguranță, că ține glezna, ea fiind cea care obosește prima la urcare și, mai ales, la coborâre. În munte nu avem poteci asfaltate și nici betonate, e multă piatră, unde calci nu este sigur”, a adăugat Ovidiu Bodean.
Și, dacă plecați pe munte, ar fi bine să nu o faceți singuri, ori dacă nu se poate altfel, măcar să anunțați pe ce traseu și pentru cât timp.

Diana Mitrache