Nu mai puțin de 55 de reprezentanți ai minerilor și energeticienilor din Valea Jiului, au protestat la București. A fost un miting în fața Guvernului, unde angajații din sistemul energetic au cerut clarificări și să se facă dreptate pe legea pensiilor. Federația Mine și Energie a organizat protestul de la București.

Din Valea Jiului a plecat o delegație de 55 de oameni, care speră ca Guvernul să facă dreptate pe Legea Pensiilor.
Oamenii spun că veniturile celor care ies acum la pensie sunt mult diminuate.
Protestul a fost organizat de Federația Mine Energie, federație la care este afiliat și Sindicatul Muntele.
Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele: „Sperăm ca nemulțumirile noastre să ajungă pe masa domnului premier, iar aici vorbesc de nemulțumirile federației. Pentru că, în ceea ce ne privește, noi am avut și avem o comunicare directă cu domnul premier. Acesta cunoaște problematica și credem că este singurul care, printr-un acord cu Comisia Europeană, poate aduce modificări Legii Pensiilor”.
Reprezentanţii minerilor reclamă că noua lege a pensiilor publice ”a afectat în mod negativ cele mai vulnerabile categorii de pensionari”, anunţând că protestul are scopul de a atrage atenţia asupra pierderilor financiare ”semnificative” suferite de cei care au muncit în condiţii grele şi periculoase, ca urmare a unor indexări insuficiente şi a eliminării beneficiilor pentru cei care au contribuit suplimentar.
”Noua lege a pensiilor a determinat o scădere a veniturilor pentru cei care au lucrat în condiţii speciale, mulţi dintre aceştia confruntându-se cu pensii reduse drastic, în unele cazuri cu până la 50%. Minerii, energeticienii şi alte categorii profesionale afectate au cerut Guvernului în repetate rânduri să ia măsuri urgente pentru corectarea acestor inechităţi şi pentru a proteja drepturile celor care au muncit în condiţii dificile”, se arată într-un comunicat al Federaţiei Naţionale Mine Energie.
Reprezentanţii minerilor transmit că ”speră să deschidă un dialog real cu autorităţile pentru a rectifica situaţia creată de noua lege a pensiilor” şi solicită ”măsuri concrete şi imediate pentru ca aceste categorii vulnerabile de pensionari să nu fie defavorizate în continuare”.
Protestul a avut loc între orele 11.00 – 13.00, la sediul Guvernului României din Piaţa Victoriei.

Diana Mitrache