Au început manifestările artistice, culturale și sportive dedicate Centenarului uneia dintre primele școli ale Văii Jiului. Școala „Teodora Lucaciu” are 100 de ani, iar timp de o săptămână, toți cei care învață acum aici, participă la diverse evenimente.

Expoziții de fotografii vechi ce ilustrează generațiile ce au absolvit cândva această școală, poze, îngălbenite de vreme, ce demonstrează că aici au aflat alfabetul mii de oameni, sunt acum vernisate la școala din Vulcan. Instituția de învățământ, care îi poartă numele celei care a fost Teodora Lucaciu, este acum în sărbătoare. „Mi-ar fi greu să spun câți oameni au trecut prin băncile acestei școli. Am mulți colegi care mă depășesc ca vârstă. E un moment deosebit, unul aparte, pentru că sunt puține instituții care se pot lăuda cu 100 de ani de existență. Și am vrut să marcăm cât mai bine acest eveniment. Este un punct de cotitură, cu care ne lăudăm. Facem o săptămână de activități, o Săptămână a centenarului și am încercat să planificăm în fiecare zi câte ceva”, a spus Sandu Dumitru, directorul Școlii Gimnaziale „Teodora Lucaciu”.
„Înseamnă foarte mult. Înseamnă profesori, elevi, părinți, personal auxiliar și nedidactic, pentru că, fără ei, nu înseamnă nimic o școală. Dar acești 100 de ani înseamnă amintiri, învățătură, foarte multe. Sunt multe persoane care au marcat existența acestei școli. Mulți nu mai sunt printre noi, dar ne amintim de ei cu foarte mare drag. Eu sunt aici de 33 de ani și am cunoscut foarte mulți oameni minunați”, a adăugat Corina Stoica, învățătoare la acestă școală.
O aducere aminte a fost și ideea de a le vorbi tuturor despre Teodora Lucaciu și de a pune, de pe discuri de vinil, muzica vremii ei. Talentul muzical al acesteia a fost descoperit de o comisie specială, care a dus-o, din Valea Jiului, la Conservatorul din București. „Cea mai veche școală din municipiul Vulcan împlinește acum 100 de ani. În această săptămână se organizează aici câteva evenimente și, încă de luni, am avut competiții sportive. Avem o audiție într-o sală de clasă. Va fi și un film la Cinematograful Luceafărul. Joi va fi o prezentare de carte, iar vineri vom dezveli o placă pe care am inscripționat 100 de ani. Toți s-au implicat și sperăm ca toată lumea să se bucure de revederea cu foști elevi, profesori care au fost aici”, a conchis Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.

Diana Mitrache