A plouat cu aproape 50 l /mp, iar apele s-au tulburat. Așa că, o parte dintre stațiile de tratare a apei au fost nevoite să lucreze cu reactivi. Apele s-au tulburat mult, iar indicele de turbiditate a crescut de 100 de ori. Oamenii, însă, nu au rămas fără apă în case.

Sâmbătă a plouat torențial, timp de câteva ore, dar, în Valea Jiului, nu au fost probleme. De altfel, ploile au căzut pe fondul unei secete accentuate, așa că, pe cursurile de apă nu s-au sesizat mari probleme.
„A plouat 47,7 l/mp la stația hidrometrică de la Iscroni. La 34 l/mp la Jieț, 40 l/mp la Petroșani, la Valea de Pești 30 l/mp. De altfel, a și crescut nivelul barajului cu 1 cm, iar cea mai mare creștere a fost pe Jiul de Vest, unde nivelul a crescut cu 34 cmc/s. Pe Jiul de est 17 cmc/s. Nu sunt creșteri importante, pentru că, pe un fond de secetă, terenul era avid de apă, așa că nici în cursurile de apă nu au ajuns toate precipitațiile”, declară Sorin Corici, șeful Sistemului Hidrotehnic Ape Jiu
Dar apele s-au tulburat, iar stațiile de tratare au fost oprite. S-a lucrat cu reactivi, spun cei de la Apa Serv, iar populația nu a simțit lipsa apei.
„Apa Serv a luat toate măsurile ca să putem funcționa cu captările de apă, care aduc apa brută în stațiile de tratare. Nu a plouat d emult timp, iar aportul de apă a colmnatat intrările. De altfel, turbiditatea apei ne-a creat probleme, lucru care ne-a făcut să oprim, pentru puține ore, stația Taia și Stația Braia. Valea de Pești a funcționat normal. Dar, chiar dacă am fost în captări, populația nu a simțit și nu au fost restricții”, declară Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului.
Turbiditatea, spun responsabilii de la Apa Serv a crescut mult și asta a făcut ca stațiile de tratare a apei să aibă nevoie de reactivi.
„Am avut turbidități până la 1000 grade NTU. Adică, dacă turbiditatea medie este între 10 și 20 grade, turbiditatea a crescut de 100 de ori. Dar, având în vedere că tot sistemul de alimentare este interconectat, oprirea stației Zănoaga nu a fost simțită la rezervoarele ce alimentează sudul Petroșaniului. Asta pentru că am avut aport de apă din Valea de Pești. Și stația Jieț a suplimentat necesarul de apă de pe Taia, în vârful de turbiditate care a fost și el undeva la 800 grade NTU”, mai spune Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului.
Diana Mitrache