Începând de mâine dimineață până luni seara, județul Hunedoara se va afla sub incidența a 2 atenționări și avertizări hidrometeorologice.
Totodată, potrivit meteorologilor, vremea se va răci accentuat în toată țara.

Astfel, duminică 29 septembrie, în intervalul orar 08.00 – 20.00, în zona de sud a județului Hunedoara, pentru care s-a emis COD PORTOCALIU, vor fi perioade cu ploi torențiale și abundente. În intervale scurte de timp și prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 50…70 l/mp și izolat de peste 80 l/mp.

În ceea ce privește situația debitelor râurilor din județul Hunedoara, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis pentru intervalul 29 septembrie, ora 10.00 – 30 septembrie, ora 16.00 o atenționare hidrologică COD PORTOCALIU.
În această perioadă vor fi posibile viituri cu depășiri ale cotelor de atenție în Bazinul hidrografic Mureș, pe afluenții Strei și Orăștie.

De asemenea, începând de mâine dimineață, potrivit prognozelor, vor crește și debitele râurilor din bazinele hidrografice Jiu și Criș.

Pentru a fi în siguranță, vă recomandăm să respectați următoarele măsuri:

– Curățați șanțurile și rigolele de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apei provenite din precipitații.
– În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, nu încercați să le traversați prin apă și nu vă apropiați de malurile acestora.
– Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.
– Sistați activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime.
– Închideți toate ferestrele locuinţei şi altor categorii de construcţii.
– Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.

Recomandăm turiștilor să evite deplasările în zonele de munte ale județului Hunedoara aflate sub avertizare hidrologică.
Este important ca cetățenii să fie atenți la recomandările autorităților locale și județene și să se informeze din surse oficiale.

Platforma națională de pregătire pentru situații de urgență (https://fiipregatit.ro) și aplicația DSU sunt sursele oficiale de unde puteți afla măsurile de comportare ce trebuie adoptate înainte, pe timpul și după producerea unei situații de urgență.
sursa ISU Hunedoara