Aproape 3000 dr oameni au vrut să treacă ilegal frontiera, în primele 8 luni din acest an. Poliția de frontieră a dat un bilanț al activităților la granițele roânești, iar cei mai mulți migranți au vrut să iasă din țară pe la granița cu Ungaria, mulți tranzitând județul nostru.

Din aprilie, până la 31.august 2024, polițiștii de frontieră au efectuat peste 746.000 de verificări în aplicația eDAC, pentru stabilirea valabilității condițiilor de călătorie și a documentelor de călătorie ale persoanelor.
Totodată, aproximativ 12.150.000 de mijloace de transport au trecut prin punctele de trecere a frontierei, dintre care 6.8 milioane de mașini, 4 milioane camioane, 1 milion microbuze și 200.000 alte autovehicule.
Nu au lipsit nici infracțiunile, iar cifrele arată că, în perioada ianuarie-august, poliţiştii de frontieră au constatat aproximativ 26.800 de fapte ilegale, iar cele mai multe au fost înregistrate în domeniul migraţiei ilegale (peste 8.000 de cazuri).
În România, migraţia ilegală se poziţionează în contextul unei situații care se manifestă tot mai intens la nivel european, respectiv migrația către vest a forței de muncă importate legal, adică persoane care intră legal în tara noastră, cu viză de muncă, iar apoi încearcă să ajungă în state din Vestul Europei.
În primele opt luni ale anului 2024, în urma acţiunilor de supraveghere şi control ale frontierei de stat, poliţiştii de frontieră au depistat 2.837 de cetăţeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera de stat, din care 980 pe sensul de intrare în ţară şi 1.857 pe sensul de ieşire din ţară.
De asemenea, în acest an, din cauza contextului din țara vecină și a schimbării legislației privind vârsta de înrolare în armată, se remarcă şi creșterea considerabilă a numărului cetăţenilor ucraineni care au încercat să intre ilegal în România (aproximativ 9.500), deveniţi ulterior solicitanţi de protecţie temporară sau azil în ţara noastră.
Pentru gestionarea fenomenului migrației ilegale a fost alocată tehnică nouă, a crescut numărul de patrule, spun polițiștii.

Diana Mitrache