Sunt zilele dedicate comunității maghiare în județul Hunedoara, iar la Petroșani maghiarii au pregătit tot ce au ei mai bun.

În parcul din centrul orașului, au încins cazanele și au pregătit, după rețete doar de ei știute, tradiționalul gulaș. Cu sau fără fasole, cu carne de vită și multe secrete nespuse, plus mult suflet, fiacre a spus să mâncarea lui e mai bună.

„Pregătim un gulaș de fasole boabe. Suntem din partea școlii maghiare a Fundației Sfântul Francisc de la Petroșani și sperăm că va ieși foarte bună mâncarea. Îi invităm pe toți să guste. Secretul este să ne trezim de dimineață, iar boabele le înmuiem cu o zi înainte”, ne-a spus Trudi, o bucătăreasă pricepută.

„Se face un gulaș specific maghiarimii. Are o tehnică și un secret pe care îl afli doar dacă guști. Facem cam 400 de porții azi”, a spus un alt bucătar.

„Avem prea multă carne, chiar. Noi așa punem. Dar punem și ceapă, ardei roșu, kapia, țelină, morcov, usturoi, chimen, sare, piper, un pic de vin și să știți că secretul e inima bucătarului”, a completat alt bucătar.

Iar printre cei care au amestecat în ceaune a fost și primarul Tiberiu Iacob Ridzi. „Sunt mai multe activități cu această ocazie. Aici facem gulaș și vede toată lumea ce bine arată și ce bine miroase. Petroșaniul și Valea Jiului are această bogăție de etnii, e un mare avantaj. Toți conviețuiesc împreună, fără nici problemă și putem fi considerați un exemplu pentru ceea ce acum este Uniunea Europeană”, a spus și Tiberiu Iacob Ridzi.

Iar maghiarii au încins nu doar cazanele, ci și jocurile specifice.

„Ne bucurăm că sunt iar aici, în fața comunității majoritare din Petroșani. Colegii m-au asigurat că gulașul este așa cum trebuie să fie. Iar dansurile tradiționale maghiare sunt absolut superbe. Avem dansatori din Ungaria și de la Petroșani”, a conchis și Csaba Kutasi, președintele UDMR Petroșani.

 

Diana Mitrache