Guvernul a adoptat sãptãmâna trecutã, ordonanta de urgentã privind mãsurile de protectie socialã care vor fi acordate angajatilor la companiile de stat restructurate.Ordonanta prevede o serie de mãsuri de asistentã socialã pentru persoanele care vor fi disponibilizate în companiile de stat în perioada 2013-2018.
Spre deosebire de proiectul initial, publicat de Ministerul Economiei la sfârsitul lunii februarie, în textul publicat în Monitorul Oficial nu apare si lista companiilor unde ar urma sã fie efectuate disponibilizãri.
Din Valea Jiului vor pleca 500 de angajati, toti de la Societatea Nationalã de Închideri de Mine. Potrivit Monitorului Oficial, „Concedierea colectivã se face în conditiile prevãzute de Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicatã, cu modificãrile si completãrile ulterioare, dar nu mai târziu de 90 de zile calendaristice de la data intrãrii în vigoare a hotãrârii Guvernului prevãzute la art. 2”.
Persoanele concediate beneficiazã de urmãtoarele drepturi: indemnizatie de somaj, stabilitã potrivit reglementãrilor legale în vigoare; venit lunar de completare; plãti compensatorii acordate de cãtre operatorii economici din bugetele de venituri si cheltuieli ale acestora, în conformitate cu prevederile contractelor colective sau individuale de muncã aplicabile, respectiv încheiate la nivelul fiecãrui operator economic.
Venitul de completare prevãzut la art. 7 lit. b) se acordã lunar pe perioade stabilite diferentiat, în functie de vechimea în muncã a persoanelor concediate în conditiile prezentei ordonante de urgentã, dupã cum urmeazã:
a) 12 luni, pentru persoanele care au o vechime în muncã cuprinsã între 3 ani si pânã la 10 ani;
b) 20 de luni, pentru persoanele care au o vechime în muncã cuprinsã între 10 ani si pânã la 15 ani;
c) 22 de luni, pentru salariatii care au o vechime în muncã cuprinsã între 15 ani si pânã la 25 de ani;
d) 24 de luni, pentru salariatii care au o vechime în muncã de cel putin 25 de ani.
Dupã încetarea plãtii indemnizatiei de somaj, în conditiile Legii nr. 76/2002, cu modificãrile si completãrile ulterioare, persoanele concediate în conditiile prezentei ordonante de urgentã beneficiazã, pânã la încheierea perioadei prevãzute la alin. (2), de un venit lunar de completare egal cu diferenta dintre câstigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncã, dar nu mai mult decât câstigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul National de Statisticã, si nivelul indemnizatiei de somaj la data încetãrii plãtii indemnizatiei de somaj.
Pot beneficia de prevederile prezentei ordonante de urgentã numai persoanele care au încheiat contracte individuale de muncã pe duratã nedeterminatã cu operatorii economici prevãzuti la art. 1 cu cel putin 36 de luni înainte de data concedierii. În plus, mai beneficiazã de prevederile prezentei ordonante de urgentã si persoanele care au fost preluate de operatori economici, în baza actelor normative în vigoare, dacã au încheiat contracte individuale de muncã pe duratã nedeterminatã cu operatori economici de la care au fost preluate, sau cele care au fost preluate de operatorii economici rezultati în urma divizãrii sau a altor forme de reorganizare a operatorilor economici prevãzuti la art. 1, dacã au încheiat contracte individuale de muncã pe duratã nedeterminatã cu operatorii economici supusi divizãrii sau altor forme de reorganizare, în perioada prevãzutã la alin. (1).
Diana Mitrache