Schitul din Poiana Muntelui de la Vulcan are, de duminică, două hramuri. Sute de oameni au făcut neîncăpător locul în care se află lăcașul de cult. La ceremonie au venit importante fețe bisericești din întreg județul Hunedoara, precum și reprezentanți ai Episcopiei Devei și Hunedoarei.
Biserica Schitului de la Vulcan a fost târnosită. Ceremonia religioasă, la care a luat parte un sobor de preoți, a avut loc în Duminica de după Înălțarea Sfintei Cruci,.
Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, au târnosit noua biserică a Schitului Poiana Muntelui din Vulcan, cu hramurile „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și „Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, mitropolitul Banatului” – pomenit în această zi.
Sute de credincioși au fost prezenți și au ascultat semnificațiile profunde ale slujbei de târnosire, prin care locașul de închinare a primit cele două hramuri. Și, pentru prima și singura dată, credincioșii au trecut prin Sfântul Altar.
Ierarhii hunedoreni, spun oficialii Episcopiei Devei și Hunedoarei, „au oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, împreună cu soborul de preoți și diaconi. Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul a rostit omilia pericopei evanghelice a acestei Duminici, despre luarea crucii și urmarea lui Hristos, explicând că toată viața noastră pe pământ este un continuu război al luptei cu păcatele și doar rămânând lângă Crucea Mântuitorului Iisus Hristos, cu credință și smerenie, ispitele pot fi biruite”.
La final slujbei, Preasfințitul Părinte Episcop Nestor a evocat activitatea Ieromonahului Vasile Mocan, călugărul care slujea aici și care, în anul 2022, a plecat la Cer.Părintele Vasile este cel ce s-a îngrijit de construcția bisericii, fiind ctitor și stareț al așezământului monahal de la Vulcan vreme de peste 20 de ani.
Și, tot în această zi de sărbătoare, părintele Casian Marton a primit gradul de protosighel.
La slujbă au venit oameni din toată Valea Jiului, dar și starețul mănăstirii Straja, Dimitrie Ivașco, ori Protopopul Văii Jiului, părintele Gabriel Bulf.
Diana Mitrache