Sistarea acordãrii sporului de dispozitiv a fãcut ca multi angajati sã primeascã o leafã lunarã mai micã decât salariul minim pe economie. Pierderea celor 25 de procente ce se adãugau la salariu si reprezentau sporul de dispozitiv i-a lãsat pe multi angajati ai Primãriei Municipiului Petrosani si cu o leafã lunarã de doar 400 de lei.

Cei mai loviti de sistarea acordãrii sporului sunt politistii locali care sunt încadrati ca personal contractual, dar si multi alti angajati ai municipalitãtii. „De exemplu cei care au post fix, paznicii cum mai sunt numiti, primesc o leafã de mizerie.

Fãrã sporul de dispozitiv unii dintre ei rãmân cu 400 de lei lunar. Culmea este cã ei chiar sunt prinsi în dispozitiv, fac serviciu si sâmbãta si duminica ori în sãrbãtori legale.

La fel si politistii locali, ei sunt în permanentã în dispozitiv si abia dacã mai primesc 600 -700 de lei”, explicã unul dintre angajatii municipalitãtii. Cei mai multi dintre functionari ori cei încadrati pe post de personal contractual îsi cautã de lucru.

„Multi si-au anuntat sefii cã vor sã-si gãseascã altceva de muncã. Cu 400 de lei nu poti trãi”, mai spun angajatii. Dacã nu era suficient, oamenii ar putea fi obligati sã returneze sporul de dispozitiv încasat pânã acum, desi el s-a acordat în baza unei hotãrâri judecãtoresti. Angajatii Primãriei Petrosani au pierdut acest sport care reprezenta 25 la sutã din salariu dupã un proces cu Curtea de Conturi. Institutia de control a stabilit cã functionarii au încasat un spor care nu li se cuvenea. Motivarea deciziei judecãtorilor de la Curtea de Apel Alba încã n-a ajuns la municipalitate pentru ca oamenii sã vadã dacã sunt obligati sã returneze banii primiti începând cu anul 2011. De sporul de dispozitiv au beneficiat circa 300 de angajati ai Primãriei Petrosani.

Maximilian Gânju