În Valea Jiului, problemele generate de Legea Pensiilor sunt extrem de complicate, iar pensionarii din minerit nemulțumiți. Extrem de nemulțumiți! Iar situația în care sunt pensionarii minieri, majoritatea cu pensii mult diminuate, nu este tocmai confortabilă, majoritatea acuzându-i pe politicieni, în special pe cei din zonă, că i-au trădat prin faptul că au votat această lege.
Singurul parlamentar din zonă care nu a votat această lege este senatorul din Valea Jiului Cristian Resmeriță, care, de altfel, este și singurul parlamentar de la noi ce i-a susținut mereu pe minerii din Valea Jiului și pe pensionarii din minerit. Și aici, concret, putem aminti inițiativele pe care senatorul Cristian Resmeriță le-a avut. Prima, cunoscută ca ” Legea Resmeriță” prin care s-au recalculat pensiile celor care au ieșit la pensie după 1990 până în 2011 și a reparat această inechitate. Ori Legea 135 din 2015, “Legea Resmeriță 2”, care a scăzut stagiul de cotizare la 15 ani pentru cei lucrează la unități miniere aflate pe închidere și Legea 163 din 2020, o lege care prevede reducerea vârstei de pensionare cu doi ani pentru cei care nu au lucrat în minerit, fără să fie penalizați.
Acum, în prag de alegeri parlamentare, mulți încearcă să obțină capital electoral pe suferința pensionarilor mineri și multe grupuri de interese politice încearcă să denatureze această problemă pe care oamenii o au în momentul de față.
“Situația din Valea Jiului este una complicată. Eu am fost în toate localitățile din Valea Jiului, pe stradă, pentru că am preferat să discut personal cu oamenii. Deranjant este faptul că sunt foarte multe zvonuri și multe grupuri de interese politice care încearcă să denatureze această problemă pe care oamenii o au în momentul de față. Tocmai de aceea doresc să fac un apel la calm, pentru că numai în momentul în care dialogăm și încercăm să facem front comun avem o șansă să rezolvăm anumite chestiuni. Valoarea pensiei aflate în plată nu se diminuează! Nu există nicio posibilitate legală în această țară ca acel cuantum al pensiei care este mai mare să fie diminuat! Curtea Constituțională a statuat acest lucru în momentul în care președintele Traian Băsescu a dorit să scadă salariile și pensiile cu 25 respectiv 10 la sută. În cazul salariilor s-a putut, dar în cazul pensiilor nu s-a putut face acest lucru ”, a spus senatorul Cristian Resmeriță.
În apărarea pensionarilor mineri, senatorul Cristian Resmeriță îi îndeamnă pe toți cei nemulțumiți de recalculare să conteste această decizie! „Din cele 33.500 de pensii recalculate, aproximativ 20.000 de decizii de pensionare, cresc pensiile pentru cei aproximativ 20.000 de pensionari. Din păcate pentru aproximativ 13.000 de pensionari aceste decizii sunt pe minus.
Deci, mă uit în ochii fiecăruia și vă îndrum să contestați dacă sunteți nemulțumiți, dar nu vă risipiți banii!