În contextul începerii noului an şcolar, care a avut loc în data de 09 septembrie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara împreună cu Inspectoratul Județean de Jandarmi Hunedoara, au dispus luarea unor măsuri specifice privind asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar.

Astfel, în data de 09 septembrie 2024, 238 depolițiști și 40 de jandarmi hunedoreni au acționat în zona grădiniţelor, a şcolilor şi liceelor hunedorene, pentru ca activitățile prilejuite cu ocazia deschideriinoului an şcolar să se desfăşoare în siguranţă.

Patrulele de poliţie și jandarmerie au acționat și vor acționa zilnic în zona şcolilor, în sistem integrat, fiecare unitate de învăţământ fiind inclusă în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale acestora, în scopul prevenirii oricăror fapte de natură antisocială.

Pentru o comunicare cât mai eficientă, la fiecare unitate şcolară au fost afişate datele de contact ale poliţistului responsabil pentru acea unitate școlară, numărul de telefon pentru apelul de urgență 112 și a celui alocat protecției drepturilor copilului 119, precum și alte informații utile privind modalitățile de semnalare a unor evenimente.

De asemenea, echipajele de poliţie rutieră acționează și vor acționa zilnic în zona unităților de învățământ, în intervalele orare privind intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor, întrucât copiii reprezintă o categorie specială de participanţi la traficul rutier, care în contextul particularităţilor specifice vârstei, sunt mai vulnerabili în privinţa implicării în accidente de circulaţie, reacţiile lor fiind adesea imprevizibile pentru conducătorii auto.

În urma supravegherii traficului rutier având ca scop diminuarea și prevenirea accidentelor rutiere, polițiștii rutieri au aplicat 26 de sancțiuni contravenționale privind unele abateri la regimul rutier, în valoare de 4.455 lei.

Premergător începerii anului școlar, au fost verificate toate vehiculele destinate transportului de elevi, respectiv valabilitatea inspecției tehnice periodice și valabilitatea asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto în caz de accident rutier (autovehicul și bunuri/persoane transportate).

Totodată au fost verificați conducătorii auto ai acestei categorii de vehicule, cu privire la deținerea de către aceștia a permisului de conducere și a certificatului de competență profesională. Cu ocazia acestor verificări nu au fost constatate nereguli.

Activitățile au fost completate cu instruireapersoanelor implicate în transportul școlar – conducători auto și coordonatori de transport – în vederea respectării legislației, a scopului pentru care au fost alocate aceste mijloace, dar și despre conduita preventivă ce trebuie adoptată în trafic.  

Precizăm că, autovehiculele special destinate transportului de elevi pot transporta doar elevi și profesori însoțitori la activitățile culturale și educative extracuriculare (festivaluri, cursuri/concursuri școlare, excursii, tabere de creație etc ), nefiind permisă utilizarea în alte scopuri.

Polițiștii au procedat la verificarea semnalizării rutiere verticale și orizontale existente în dreptul unităților de învățământ sau în imediata apropriere a acestora, precum și a amenajărilor rutiere și a dispozitivelor special realizate/amplasate în scopul asigurării siguranței pietonilor,  aspectele constate fiind următoarele:

       – nr. indicatoare rutiere degradate/neconforme= 11

       – nr. indicatoare rutiere lipsă= 58

       – metri liniari marcaje rutiere lipsă/degradate/șterse= 176

Pentru toate aceste deficiențe a fost informat administratorul drumului public și au fost stabilite termene de realizare.

În prima zi de școală polițiștii cu atribuții pe linie de investigare a criminalității economice, au instruit/verificat un număr de 286 de agenți economici,acestora fiindu-le reamintite anumite prevederi legale ce intră în sfera criminalității economic. În urma verificărilor care au avut loc la sediul unităților economice, în urma unor abateri constatate de către polițiști, au fost aplicate 7 sancțiuni contravenționale în valoare de 49.000 lei.

Pe această cale aducem la cunoștință câteva reglementări legislative și anume:

   În incinta unităţilor de învăţământ de toate gradele, a căminelor şi locurile de cazare pentru elevi şi studenţi, în curţile acestor imobile, precum şi pe trotuarele sau pe aleile de acces în aceste unităţi, se interzice comercializarea ori expunerea spre vânzare a băuturilor alcoolice, a tipăriturilor şi înregistrărilor audio şi video cu conţinut obscen. De asemenea, în privința unităților de învățământ preuniversitar se interzice şi comercializarea ori expunerea spre vânzare a țigărilor şi a celorlalte produse din tutun, încălcarea acestor prevederi se sancţionează contravențional cu amendă de la 500 la 1.000 lei. (conform prevederilor articolelor 1 și 5 din Hotărârea nr. 128 din 30 martie 1994,)

Conform Legii nr. 61 din 27 septembrie 1991:

ART. 2

Constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni:

21) desfacerea, comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în locurile publice, la intrarea în curţile şi în interioarele lor, cum sunt: spitale şi alte unităţi sanitare, centre de plasament al minorilor, unităţi şi instituţii de învăţământ şi educaţie, lăcaşuri de cult şi instituţii religioase aferente cultelor care interzic consumul băuturilor alcoolice în practicarea religiei respective, pe trotuarele sau aleile de acces ale acestora;

22) servirea cu băuturi alcoolice, în localurile publice, a consumatorilor aflaţi în vădită stare de ebrietate, precum şi a minorilor;

231) comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit a băuturilor alcoolice către minori de către unităţile autorizate să comercializeze băuturile alcoolice;

232) comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit, inclusiv prin automate comerciale, a băuturilor energizante către minori de către unităţile autorizate să comercializeze băuturi energizante; băuturi energizante sunt băuturile care conţin combinaţii variate de carbohidraţi, vitamine, minerale, cu douăsau mai multe substanţe precum: cofeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central.

ART. 3

(1) Contravenţiile prevăzute la art. 2 se sancţionează după cum urmează:

  e) cu amendă de la 100 lei la 500 lei, faptele prevăzute la pct. 21) şi 23);

g) cu amendă de la 5.000 lei la 20.000 lei, cele prevăzute la pct. 22), 231) şi 232).

     (21) În cazurile în care faptele prevăzute la pct. 22), 231) şi 232) ale art. 2 sunt săvârşite în incinta unei instituţii de învăţământ, a unei instituţii de sănătate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane, sancţiunile aplicabile sunt amenzile de la 10.000 lei la 30.000 lei.

     (3) În cazul săvârşirii contravenţiilor prevăzute la art. 2 pct. 7), 20), 22), 23) şi 231) se dispune şi măsura suspendării activităţii localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 şi 30 de zile.

     (4) În cazul repetării contravenţiilor prevăzute la art. 2 pct. 19), 21), 22), 231), 232) şi 26) se dispune, de asemenea, măsura suspendării activităţii localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 şi 30 de zile.

De asemenea, Legea nr. 349/2002 prevede:

ART. 3, alin. (6)

Se interzice comercializarea prin automate a tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun.

ART. 3, alin. (61)

Se interzice vânzarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani. În scopul verificării vârstei persoanelor care cumpără aceste tipuri de produse, vânzătorii pot solicita prezentarea unui document de identitate.

 ART. 10 – Următoarele fapte constituie contravenţii şi se sancţionează după cum urmează:

       b) nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor art. 3 alin. (1), (11), (5), (52), (6), (71) şi ale art. 4 alin. (2) se sancţionează cu amendă contravenţională de 5.000 de lei la prima abatere, cu amendă contravenţională de 10.000 de lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii pană la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii la a doua abatere; săvârşirea unei noi contravenţii prevăzute de această lege se sancţionează cu amendă contravenţională de 15.000 de lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii. În cazul constatării nerespectării prevederilor art. 3 alin. (6), instituţiile publice abilitate conform art. 141 vor putea aplica sancţiuni conform prezentei litere şi deţinătorilor spaţiilor pe care sunt amplasate automatele;

     b1) nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor art. 3 alin. (61), (62) şi (63) se sancţionează cu amendă contravenţională de 10.000 de lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii pe o perioadă de 30 de zile la prima abatere; săvârşirea unei noi contravenţii prevăzute de această lege se sancţionează cu amendă contravenţională de 20.000 de lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii;

      ART. 101) – Tutunul şi produsele din tutun care rezultă din săvârşirea contravenţiilor prevăzute la art. 10 se confiscă, în vederea distrugerii, conform prevederilor legale în vigoare.

În cursul săptămânii trecute a fost elaborat la nivel județean Planul Teritorial Cadru pentru siguranța școlară, un document programatic în care sunt prevăzute sarcini și obiective pentru toate instituțiile cu atribuții pe linie de siguranță școlară, urmând ca, până la finalul acestei săptămâni acest plan să fie adaptat pentru fiecare municipiu/oraș/comună.

Totodată, până la începerea anului școlar au fost definitivate dosarele de obiectiv pentru toate unitățile școlare.

Pe tot parcursul anului școlar se vor derula activități de prevenire a violenței școlare, sens în care la nivel național a fost deja demarată o campanie ce va fi implementată și la nivelul județului nostru.

Campania se numește ,,TĂCEREA E TOT VIOLENȚĂ. VOCEA TA E SOLUȚIA” și are scopul de a crește gradul de conștientizare al părinților, cadrelor didactice, elevilor, precum și la nivel de societate, cu privire la necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar, prin prevenirea victimizării minorilor, prevenirea și combaterea delincvenței juvenile și/sau infracționalității în mediul școlar și a traficului și consumului de droguri.

Totodată activitățile din campanie subliniază importanța, mecanismul și beneficiile semnalării/sesizării faptelor antisociale săvârșite în unitățile de învățământ.

Începând din acest an școlar a fost operaționalizat canalul de informare www.sigurantascolara.ro, în care vor fi prezentate informații și recomandări ale instituțiilor responsabile pentru crearea unui climat de siguranță școlară optim, modurile de acțiune, procedurile și legislația incidentă domeniului siguranța școlară, campanii/programe/proiecte de prevenire derulate la nivelul unităților de învățământ și lecții de informare și prevenire, pe diferite teme și cicluri de învățământ, precum și datele de contact ale tuturor entităților naționale și locale cu responsabilități în acest domeniu.

sursa IPJ Hunedoara