7Inculpatii din dosarul privind explozia de la mina Uricani, în care 5 oameni au murit, revin în fata instantei de la Petrosani în 21 mai. Atunci a fost amânat dosarul, la termenul din 30 aprilie.

Patru martori au fost audiati la termenul din luna februarie, iar de atunci procesul a tot fost amânat din diverse motive, la fiecare termen. Cei care au rãspuns întrebãrilor au fost dintre cei care au dat ochii cu echipa formatã din cei 5 care si-au pierdut viata în explozia din februarie 2011. Fiecare ar fi trebuit sã rãmânã în minã pânã la finalizarea lucrãrilor, dar au plecat pe rând spre casã.

Patru fosti sefi ai Exploatãrii Miniere Uricani, respectiv Dragos Aurelian Ciucã, Claudiu Lucian Butari, Nicusor Florin Moga si Florinel Moldovan, au fost trimisi în judecatã de procurori, pentru ucidere din culpã, iar avocatii spun cã nu acestia sunt vinovatii. Doi dintre inculpati, Dragos Aurelian Ciucã si Claudiu Lucian Butari, sunt apãrati de avocatii Paula Iacob si Daniel Ionascu, cei care au cerut la termenul din februarie 2012 sã studieze dosarul. Abaterile grave de la normele de securitate în muncã au dus la moartea celor cinci mineri în exploatarea Uricani. Inspectorii de muncã au descoperit zeci de abateri si mai multi vinovati.7-1

Potrivit procesului verbal de cercetare a accidentului de muncã produs la Exploatarea Minierã Uricani, în urma expertizãrii echipamentelor si a cercetãrilor, s-au constatat 26 de abateri, 21 dintre acestea fiind sanctionate cu amenzi contraventionale în valoare de 182.000 lei, iar cinci cu avertisment contraventional. Directorul unitãtii miniere se aflã si el printre persoanele cu atributii în domeniul respectãrii normelor de muncã sanctionate.

Practic, gradul de responsabilitate a fost determinat pentru fiecare persoanã în parte în conformitate cu fisa postului.

În urma cercetãrilor, s-a stabilit cã în subteranul MInei Uricani s-a produs o explozie de metan, sursa acesteia fiind reprezentatã de “o scânteie de naturã electricã produsã undeva în zona silozului”.

Diana Mitrache