S emnează pentru repararea telescaunului din Parâng! Este îndemnul apărut în online, care îndeamnă cât mai mulți oameni să se alăture acestui demers. Sunt cabanieri, oamenii de afaceri, instructorii de schi, cei care găzduiesc studenții de la Academia de Educație Fizică și iubitorii de munte. Primarul din Petroșani spune că susține demersul și promite repornirea instalației.

„Subsemnații, locuitori, proprietari de cabane, investitori și turiști ai Masivului Parâng, semnăm prezenta petiție prin care solicităm în mod ferm și urgent repararea și modernizarea telescaunului vechi. Considerăm că această lucrare este esențială pentru viitorul turistic al zonei și pentru prosperitatea comunităților locale”, scriu inițiatorii petiției. „Mă trezesc că, atunci când vine zăpada, se ceartă toată lumea, așa că am inițiat această petiție, pentru a repara telescaunul vechi. Este o necesitate foarte mare pentru Parâng, pentru că, dacă nu avem telescaunul, accesul în stațiune o să fie greu, doar cu snowmobile, ATV-uri. Celălalt telescaun pleacă de nicăieri și ajunge nicăieri”, spune Alexandru Nyari, monitor de schi în Parâng, iar petiția poate fi semnată aici: PETIȚIE PENTRU REPARAREA TELESCUNULUI VECHI DIN MASIVUL PARÂNG – Petitieonline.com
Cabanele, pensiunile și afacerile din zonă depind de fluxul turistic. Lipsa unei infrastructuri adecvate pentru transport descurajează, iar primarul spune că a primit acum expertiza finală și va repara instalația, așa încât să poată reporni în acest sezon.
„Concluziile expertizei tehnice făcute de un expert autorizat sunt că a fost un defect de material la rulment. Aceasta a fost cauza pentru care rulmentul s-a spart. Urmează să facem un plan de reparații, care să fie aprobat apoi de ISCIR și, mai apoi, să procedăm la repararea telescaunul vechi, adică înlocuirea rulmentului și repunerea instalației în funcțiune”, afirmă Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani. Instalația de transport de tip telescaun a cedat și doi angajați care făceau verificarea au fost accidentați, la începutul lunii iulie.
ISCIR a interzis reutilizarea acesteia până la remedierea totală a defecțiunilor, iar primarul spune că asta va fi posibil înainte de începerea iernii.
„Nu am idee cât ne costă, dar eu cred că într-o lună jumate, am putea să finalizăm”, mai spune primarul din Petroșani.
Potrivit unui raport, semnat de Cristian Matei, inspector șef de stat ISCIR, „în data 5 iulie 2024, s-au efectuat lucrări de întreținere și revizie la instalația de transport pe cablu tip telescaun. În timpul acestor lucrări s-a deteriorat un element care asigură susținerea roții de întoarcere, conducând la detensionarea cablului tractor-purtător. Iar în urma detensionării cablului, a rezultat căderea vehiculului în care se aflau 2 muncitori care efectuau revizia liniei”.
Diana Mitrache