Sute de pensionari, care au lucrat în minele din Valea Jiului s-au adunat, în această dimineață, la intrarea în Petroșani, dinspre Defileul Jiului. Vor să se constituie într-o asociație, cu statut juridic, care să îi reprezinte în instanță. Asta, pentru că oamenii vor să conteste deciziile primite de recalculare a pensiilor.
Așa cum s-au grupat în mașini și au protestat pe străzi, tot așa, la îndemnul venit de pe rețelele de socializare, foștii mineri s-au adunat într-o locație aflată la intrarea dinspre defileu, pe DN 66. Spun că nemulțumirile lor vizează sumele mari cu care, pe hârtie, le-au fost diminuate pensiile, iar pentru asta cred că au nevoie de o asociație. O vor înființa și sunt gata să achite fiecare partea lui.
„Sperăm să se remedieze puțin ce s-a stricat. Mi s-a diminuat cu 41% pensia. Sigur sper ca în instanță”, a spus unul dintre cei veniți să conteste decizia de pensie.
„Nu se știe dacă trăim. Dar ia nevasta, copiii mei. Nu las nimic. Am pierdut 2600 de lei la recalculare. Am 6.300 de lei pensie, în mână și am pierdut 2.600. Nu am pierdut efectiv, dar dacă stau și mă gândesc, din ianuarie încolo, câți ani stau eu, dacă ăștia cresc inflația cu 15, apoi 5%. Își bat joc de noi. Am 23 de ani lucrați numai în mină”, a spus un alt pensionar miner.
„Vor să facem o asociație și să înaintăm în instanță contestațiile. sperăm să aibă o șansă. Am pierdut 3.400 de lei”, a explicat un altul.
„Dacă nu intrăm în asociație toți pensionarii, nu avem nicio șansă să schimbăm legea. Rămânem cu pensia tăiată și, de acolo, vine alt guvern și cine știe? Ajung la o pensie de 300 de lei. Și ce folos că eu am lucrat în mină 27 de ani? Am o pensie de frizer. Mai bine stăteam frizer, nu în mină. Nu zice nici Ciolacu nimic”, a mai spus un pensionar miner.
Oamenii zic că dau 120 de lei de persoană, pentru a fi reprezentați în instanță, iar acum se constituie și într-o asociație, pentru care fiecare cotizează cu bani, ca fondatori.

Diana Mitrache