Institutul de cercetare de la Petroșani, INSEMEX, a achiziționat, de curând, un sistem ultraperformant pe care să îl folosească în identificarea microplasticului din apele din bazinul Văii Jiului.
Suma alocată este de 629.000 de lei și va fi folosit la laboratorul de studiu al calității mediului.
Potrivit cercetătorilor de aici, coordonați de Artur George Găman, vorbim despre un Microscop în Infraroșu, dotat cu sistem de calcul pentru prelucrarea datelor și accesorii de pre¬parare probe, care identifică și analizează microplasticul.
„Aparatul va permite identificarea și analiza microplasticelor din bazinul hidrografic Jiul de Est, oferind o evaluare precisă a impactului acestora asu¬pra mediului acvatic și implicit asu¬pra sănătății umane. Aceasta va fi posibilă datorită utilizării celor mai moderne tehnici disponibile în domeniul analizei materialelor plastice”, a declarat George Artur Găman, directorul general al Insemex Petroşani.
Problemele generate de microplastic în mediu sunt o realitate a ultimilor decenii, iar efectele sunt și ele resimțite.
Cantitatea de microplastic existentă în ape reprezintă particule foarte mici care nu dispar niciodată, a susținut și ministrul Mediului Mircea Fechet, iar conform datelor citate de organizaţia de mediu, Dunărea transportă anual 48,5 tone de microplastic şi 48 tone de macroplastic în Marea Neagră.
Organizația Mondială a Sănătății ne spune că, anual, în interiorul fiecăruia ajung între 100.000 de 250.000 de plastice în miniatură.
Diana Mitrache