Știați că în vestul Văii Jiului, sunt câțiva oameni, vecini pe aceeași stradă, dar care stau în două orașe? O parte la Lupeni și alta, în Uricani. Și tot acolo sunt oameni care au jumătate de curte în Lupeni și cealaltă jumătate, în Uricani.
Valea unui pârâu din vestul Văii Jiului delimitează granița dintre două orașe. Și, dacă asfaltul este turnat de cei de la Lupeni, cei de la Uricani zic că se ocupă cu colectarea gunoiului. Totul a fost posibil după ce Administrația Drumurilor Naționale a delimitat zona și oamenii aveau construite casele de o parte și de alta a apei. Așa că drumul asfaltat trece când prin Lupeni, când prin Uricani.
Iar oamenii s-au obișnuit și unii au buletin de Lupeni, alții de Uricani.
„O parte stăm în Lupeni, o parte, în Uricani. Dreapta e Lupeniul și stânga Uricaniul. Pe aceeași stradă stăm. E un pic absurd. Un pârâu ne desparte. Eu stau la Lupeni”, spune un localnic, cu care ne-am uitat cum curtea unui vecin, care este străbătută de pârâul cu pricina, este și la Lupeni și la Uricani.
Iar acest pârâu este granița propriu-zisă dintre un municipiu și un oraș. Nimeni, însă, nu e deranjat de asta. Nici măcar autoritățile locale, deși unii oameni au și curțile împărțite în două orașe. „Așa a fost de când știm noi. Cum urci din DN, partea din stânga e a orașului Uricani, partea din dreapta este a municipiului Lupeni. Oamenii se înțeleg. Nu e vreo graniță. Stăm în aceeași urbe, dar îi zicem diferit”, spune și Corneliu Braia, viceprimar al orașului Uricani.
Locul se află chiar la intrarea în Uricani, iar recent și cei de la Drumurile Naționale au mutat puțin indicatoarele rutiere, arătând clar care este defapt linia imaginară dintre cele două localități. Și, pentru că apa este cea care desparte localitățile, ca o graniță virtuală, unii stau în Uricani și alții la Lupeni, deși urcă pe drumul cunoscut drept Valea Vacii.
Diana Mitrache