Se știa că minerii care au ieșit la pensie vor primi, după recalculare, decizii cu sume diminuate. Era de așteptat spun cei care făcuseră simulări pe noua lege, așa că acum explică de ce s-a ajuns aici.
Între timp, sute de oameni ajung la casele de pensii, să ceară socoteală pentru sume mult diminuate decât cea aflată în plată.

Foștii mineri au dus adeverințe de la locul de muncă, cu sporuri și timpi petrecuți în subteran, însă acum primesc pensii diminuate. Există și un algoritm, spun oamenii, iar sumele sunt cu atât mai mici cu cât oamenii au ieșit la pensie mai recent.
„Noi am studiat legea și am făcut niște simulări. Nu știam exact calculul, dar am spus de la început că, în funcție de anul în care s-a ieșit la pensie, nu neapărat de valoarea pensiei. Valoarea pensie scade proporțional. Cine a ieșit acum, recent, la pensie, scăderea este mai mare, decât cei care au ieșit acum 10 sau 20 de ani”, a spus Eugen Duma, pensionar miner.
Foștii mineri nu prea știu ce pot face acum, dar speră să li se facă și lor dreptate, așa cum s-a întâmplat în cazul celor cu pensii speciale, ori a magistraților.
„Deocamdată, din păcate, prea mare lucru nu putem face. Asta, pentru că e lege și legea nu poate fi atacată decât la Curtea Constituțională. Nu cred că ar fi șanse de izbândă. Dar, exact cum a fost cu pensiile speciale. Acolo s-a încercat să se diminueze și nu s-a putut. Au motivat că ce s-a dat înainte nu poate fi modificat acum de altă lege. Exact așa e și la mineri acum. Pensia care este în plată rămâne, dar anul acesta nu se diminuează. Dar, de anul viitor, când se vor indexa pensiile cu acea formulă, atunci la mineri nu le va crește. Deci e o diminuare”, mai spune Eugen Duma.
Haosul domnește între foștii mineri și subiectul la ordinea zilei este legat de noile decizii de pensie, după recalculare. Doar că niciun pensionar nu vede care a fost algoritmul de calcul. „Ei au trimis aceste decizii, care sunt o foaie. Dar nimeni nu știe cum s-a făcut calculul. Această decizie trebuia să fie însoțită cu o anexă ce s-a cuprindă buletinul de calcul. Și e dreptul fiecăruia și fac apel la oameni să meargă să ceară acel buletin de calcul. Să vedem ce a contat, ce nu, ce au luat în calcul”, a conchis pensionarul Eugen Duma, cel care a făcut mereu simularea recalculării pensiilor celor care au ieșit din minerit.

Diana Mitrache