Pentru că este o zonă din care pleacă toată lumea și se depopulează, Valea Jiului are nevoie de un drum expres pentru ruta spre Deva. O spun oamenii de afaceri, care transportă marfă, oamenii simpli, dar și muncitorii care fac naveta și toți sunt invitați acum să semneze o petiție.
Un astfel de drum ar scurta timpii și ar atrage investiții aici, pentru că acum mulți fug de drumul greoi și aglomerat care i-ar dezavantaja, dacă și-ar deschide aici o afacere.
„Drumul Expres Petroșani- Simeria, din punctul nostru de vedere, este vital și oferă deschiderea pentru mediul de afaceri, turism și oamenii de rând din Valea Jiului. Ne conectăm cu el la autostrada ce merge spre vestul Europei și asta ar fi un avantaj pentru noi”, spune Dan Benea, președintele interimar al Asociației Comitetului de Inițiativă Valea Jiului (ACIVJ).
Această asociație reunește întreprinderi locale din toate localitățile Văii Jiului, de la Est la Vest, și activează în toate sectoarele reprezentative pentru economia locală: comerț, producție, industria prelucrătoare, construcții, turism, industria hotelieră. Iar toți aceștia atrag atenția asupra faptului că amânarea continuă a construirii Drumului Expres Petroșani – Simeria nu face decât să perpetueze dificultățile economice și sociale ale microregiunii noastre și să pericliteze utilizarea optimă a fondurilor nerambursabile dedicate dezvoltării sale durabile. „Ar fi un avantaj și am ieși afară din Vale. Avem studii de fezabilitate legat de posibilul traseu. S-a găsit o formulă optimă și important este că e nevoie de o cuminicare între oamenii de afaceri, cetățenii din Valea Jiului și mediul politic, dar și autoritățile locale”, mai spune Dan Benea.
Cei care au inițiat petiția on-line, pe care o poate semna oricine, spun că acest drum ar urma malul Jiului, în zona Petroșani și apoi, tot așa, spre Simeria, prin zone acum nelocuite.

Diana Mitrache