Seceta se simte bine și în Valea Jiului, unde, deși e zonă de munte, a plouat foarte puțin. Așa se face că acum Jiul a scăzut cu 3 m față de nivelul de anul trecut.
Cei de la Apele Române spun că încă e bine, pentru că aici nu avem albii secate.
Jiul de Est avea precipitații, la Livezeni, acum un an, de 44,7 l/mp. Acum, abia dacă are 14,6 l/mp pentru că nu a plouat.
Nivelul apelor a scăzut simțitor și avem cea mai secetoasă și călduroasă vară din ultimii ani.
În Jiu se văd pietrele și limbi uriașe de uscat străbat albia unui râu, care, în anii anteriori avea debite mult mai mari. „Chiar dacă a plouat, a plouat sporadic. Valea Jiului a fost ocolită și cea mai mare cantitate de apă a fost la Valea de Pești, săptămâna trecută, 11 litri. E foarte puțin. Iar asta a dus la scăderea debitelor, mai ales pe Jiul de Vest. Aici avem o situație destul de grea, în sensul că avem 3 mc/s, debitul la Iscroni, față de 10 mc/s, cât e media. La Jiul de Est, al Petroșani, avem un debit de 3,2 mc/s, un pic mai mare ca pe vest”, spune Sorin Corici, șeful Sistemului Hidrotehnic Ape Jiu.
Nici iarna nu am avut precipitații, așa că toate se resimt acum,, deși, putem spune că nu sunt ape secate. Doar niveluri scăzute. „Barajul de la Valea de Pești a scăzut undeva la aproape 4 m sub nivelul normal, ceea ce nu este îngrijorător. Să nu uităm că barajul are cam 40 de metri, înălțimea de apă. Dar lipsa de precipitații a dus la această scădere. Așteptăm luna septembrie, dar și ea va fi mai secetoasă”, a mai precizat Sorin Corici.
Dacă vom compara cu anul trecut, Jiul de Vest în 2023 avea un debit dublu față de acest an. Acum, avem pe acest curs de apă doar 3 mc/s, iar atunci avea 6 mc/s.
Rezervele de apă din sol sunt mult diminuate, dar rezerva de la Valea de Pești, din baraj, este suficientă așa încât să nu fie probleme cu alimentarea cu apă a populației.
Diana Mitrache