Aglomeratie la Mãnãstirea Lainici în aceste zile de dinainte de Pasti. Sute de oameni, din întreaga tarã, merg sã se roage la o icoanã despre care spun cã este fãcãtoare de minuni si sã asculte slujbele religioase oficiate de preotii care slujesc la acest lãcas de cult.
Majoritatea credinciosilor care, an de an, vin la Mãnãstirea Lainici sunt din judetele Gorj si Hunedoara, dar existã si oameni care vin de la sute de kilometri depãrtare pentru a atinge Icoana Maicii Domnului, despre care se spune cã face minuni. “Suntem din zona Brasovului si venim la Lainici mãcar o datã pe an. Credem în puterile tãmãduitoare ale Icoanei Maicii Domnului si m-am rugat pentru sãnãtatea noastrã si a copiilor nostri”, spune Ana, aflatã la Lainici împreunã cu sotul ei. Ca ei sunt sute de oameni care vin aici sã atingã o copie a unei icoane fãcãtoare de minuni din Grecia, adusã în iulie 2006 de pe Muntele Athos. Icoana este neobisnuitã prin dimensiunile sale, fiind pictatã pe lemn de santal si acoperitã cu o mantie grea de argint aurit. În Europa mai sunt patru biserici care adãpostesc astfel de copii, despre care credinciosii cred cã au cãpãtat si ele puteri tãmãduitoare, astfel cã la Lainici sau format adevãrate pelerinaje în speranta cã astfel vor scãpa de necazuri.
Mãnãstirea Lainici se aflã pe Defileul Jiului, pe raza judetul Gorj, la 32 de kilometri de si la 25 de kilometri de , si are hramul Intrarea în Bisericã a Maicii Domnului. Mãnãstirea a avut un trecut zbuciumat, credinciosii spunând cu piosenie cã lãcasul a fost pus la grele încercãri. Noua bisericã din curtea mãnãstirii este unicã în lume datoritã picturii interioare.
Maximilian Gânju