Producția și consumul de cărbune în Uniunea Europeană au atins, anul trecut, și de atunci e în restrângere, cel mai scăzut nivel de la debutul colectării datelor statistice. Și acum, producția de energie pe cărbuni, în Sistemul Energetic Național a scăzut, fiind abia pe locul 4, după nuclear, hidrocarburi și chiar hidro, în contextul secetei.
Producția de cărbuni în Uniunea Europeană a coborât cu 22%, comparativ cu 2022, până la 274 milioane de tone, iar consumul a scăzut cu 23%, până la 351 milioane de tone, arată datele preliminare publicate de Eurostat și citate de profit.ro.
Statisticile arată că s-a înregistrat o scădere cu peste 100 milioane de tone a consumului de cărbune, în decursul unui singur an.
La huilă, în 2023, producția blocului comunitar a fost de doar 50 de milioane de tone, cu 82% mai mică decât cele 277 milioane de tone produse în 1990. Comparativ, în 1990, 13 dintre actualele state membre UE produceau huilă.
La Paroșeni, termoce4ntrala care este singura din România care funcționează pe huilă, pornește doar atunci când cele 4 mine extrag suficient cărbune, cât să funcționeze neîntrerupt, timp de cel puțin 5 zile.
În Valea Jiului au fost incidente ce au cerut, în ultimele zile instalația de inertizare la Livezeni și Vulcan, așa că producția de huilă a scăzut și mai mult în acest context.
Diana Mitrache