Amenzile pentru încălcarea normelor de protecție sanitară din perioada pandemiei sunt anulate de instanțele de judecată, dar nu toate. Polițiștii au fost necruțători cu cei prinși că țineau chefuri și i-au amendat, de cele mai multe ori, cu amenda maximă, respectiv 2500 de lei. Așa a pățit-o și un bărbat din Geoagiu, care a fost descoperit la o petrece într-un local aflat în localitatea Homorod.

Acesta petrecea alături de alte cinci persoane la un eveniment privat, nerespectând regulile de prevenire a răspândirii virusului SARS COV2 , respectiv nu purta masca de protecție obligatorie în incinta agentului economic spațiu închis. Tot el a mai fost sancționat cu o altă amendă de 2500 de lei pentru aceleași abateri, dar în acest caz sancțiunea a fost nelegală după cum a decis Curtea Constituțională, așa că i-a fost anulată. ”Din probele administrate în cauză reiese că în ceea ce privește contravenția prevăzută de art. 65, lit. k din Legea nr. 55/2020, procesul-verbal este temeinic, petentul nereușind să dovedească o altă situație de fapt față de cea reținută de agentul constatator în procesul-verbal din data de 10.04.2021, deși a dispus de cadrul procesual necesar și corespunzător pentru a putea răsturna prezumția de legalitate și temeinicie a procesului-verbal”, se arată în soluția Judecătoriei Orăștie. Totuși, judecătorul a apreciat că o amendă contravențională de 2.500 lei este prea mare, așa că a redus-o la 500 de lei.
Polițiștii au făcut apel la Tribunalul Hunedoara și au cerut ca hunedoreanul să fie amendat cu suma maximă pe motiv că ” la momentul controlului efectuat de către organele de poliție, petentul a încercat să se sustragă de la aplicarea sancțiunii contravenționale, fapt ce denotă că acesta nu conștientizează gravitatea faptelor sale și nici nu regretă comiterea acestora”. IPJ Hunedoara a cerut menținerea ambelor sancțiuni. ”Este limpede că apelanta-intimată nu înțelege efectele Deciziei CCR menționate și, prin apelul depus, dorește să obțină o abatere nejustificabilă și inacceptabilă de la spiritul și litera legii, iar faptul că a invocat o Decizie ce nu are legătură cu această cauză, Decizia CCR nr. 50/2020 demonstrează lipsa de atenție cu care a formulat apelul în prezenta cauză”, arată tribunalul. În plus, tribunalul a apreciat că și polițistul a realizat o greşită individualizare a sancțiunii aplicate, care să justifice aplicarea amenzii de 2500 de lei. Instanța a redus sancțiunea la 500 de lei, la fel ca și Judecătoria Orăștie.