O nouã “serie” de voluntari italieni a sosit în Petrosani în vederea efectuãrii unor lucrãri la Casa Pollicino. Echipa alcãtuitã din 8 bãrbati, care si-au luat câteva zile de concediu de la locurile lor de muncã, au venit cu dorinta de a-i ajuta pe micutii din Valea Jiului care au probleme de sãnãtate sau familiale.
Demn de semnalat ar fi si faptul cã, nici de aceastã datã, voluntarii din Italia nu au venit cu mâna goalã. Mai exact, pe lângã unele ajutoare (jucãrii, obiecte de îmbrãcãminte sau încãltãminte) acestia au adus si materialele de constructie dar si utilajele necesare derulãrii activitãtii de modernizare a clãdirii. “În Italia, noi stim ce înseamnã si apreciem activitatea de voluntariat, acesta fiind motivul pentru care cei 8 bãrbati si-au luat câteva zile de concediu, special, pentru a veni sã munceascã, gratis, în Petrosani. Pentru noi este o onoare sã lucrãm pentru a-i ajuta pe semenii nostri aflati în suferintã. Cu atât mai mult atunci când este vorba despre copii. În aceastã varã, vor mai sosi din Belluno si 15 elevi de la liceul din localitate pentru un nou stagiu de voluntariat dar si de pregãtire. Glumind, as putea spune cã au venit (sau vor veni) în Petrosani, ca voluntari, reprezentanti ai tuturor categoriilor sociale. Este vorba despre elevi, persoane active sau pensionari”, a declarat Enrico Collarin, coordonatorul italian al proiectului “Casa Pollicino”.
Casa Pollicino – model de solidaritate umanã
Un proiect umanitar nãscut din suflet si solidaritate umanã a prins viatã în Petrosani dupã aproape 6 ani de muncã. Este vorba despre cel apartinãtor unei fundatii constituite în orasul italian Ponte nelle Alpi, înfrãtit din anul 2002 cu municipiul Petrosani, respectiv Asociatia Commitatto Pollicino. Actul final al acestui proiect, a fost parafat în toamna anului 2007, odatã cu punerea în folosintã a unui adãpost pentru copiii proveniti din familii dezorganizate sau care prezintã deficientele sindromului Down.
Casa Pollicino este un asezãmânt destinat copiilor aflati în situatii speciale si care a fost ridicat prin eforturile materiale, financiare si umane ale membrilor Asociatiei Commitatto Pollicino, înfiintatã în orasul italian Ponte nelle Alpi de cãtre câtiva inimosi consilieri locali, în colaborare cu Asociatia “Bellunesi nell Mondo”, o asociatie a imigrantilor italieni ajunsi în Valea Jiului. Pentru ridicarea constructiei, la Petrosani au muncit voluntar peste 40 de persoane din Ponte nelle Alpi. Printre acestia s-au aflat si Fulvio de Pasqual – primarul orasului Ponte nelle Alpi, Gioachino Bratti – presedintele asociatiei familiei de imigranti italieni în Valea Jiului “Bellunesi nell Mondo”, Morena Pavei – presedintele Asociatiei Commitatto Pollicino, sau Enrico Collarin – coordonatorul proiectului “Casa Pollicino”. Pentru gestul lor de solidaritate umanã realizat prin edificarea proiectului destinat copiilor aflati în suferintã, autoritãtile locale din Petrosani le-au oferit celor patru câte o diplomã de merit, o medalie omagialã, dar si titlul de „Cetãtean de Onoare” al localitãtii situate la poalele Masivului Parâng.
23 de ani de istorie „comunã”
Bazele relatiilor dintre Petrosani si Ponte nelle Alpi au fost puse încã din anul 1990 si au continuat apoi prin implicarea consilierilor locali italieni Morena Pavei si Enrico Collarin, cei care, dupã o vizitã la spitalul de distrofici din Petrosani, efectuatã în urmã cu 13 ani, au decis sã înfiinteze o asociatie umanitarã pentru a veni în sprijinul minorilor cu probleme. De altfel, asociatia înfiintatã de cãtre acestia a stat si la baza încheierii raporturilor de înfrãtire dintre cele douã localitãti, actiune finalizatã în anul 2002. “Înfiintarea Casei Pollicino reprezintã forma noastrã de recunostintã pe care o putem da pentru comunitatea din Petrosani, o comunitate de care ne leagã o istorie veche de peste o sutã de ani, care a început sã fie scrisã odatã cu venirea în Valea Jiului a primilor imigranti italieni din regiunea Belluno si a cãror comunitate dãinuieste si în ziua de astãzi”, preciza, la momentul inaugurãrii asezãmântului, Fulvio de Pasqual, primarul de atunci al orasului Ponte nelle Alpi. “Vreau sã le multumesc voluntarilor din Italia cãrora, desi nu le-a fost usor, au venit sã lucreze gratis aici, doar în ideea realizãrii unui scop atât de nobil. Cred cã ei trebuie sã fie si pentru noi un model în ceea ce priveste solidaritatea umanã. Trebuie de asemenea sã le multumesc si membrilor comunitãtii italiene din Valea Jiului pentru cã fãrã aportul dumnealor nu ar fi fost posibilã deschiderea acestui asezãmânt. Nu în ultimul rând, le multumesc tuturor cetãtenilor din Ponte nelle Alpi pentru realizarea acestui obiectiv în Petrosani”, spunea, cu aceeasi ocazie, si Tiberiu Iacob – Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
În prezent, la Casa Pollicino (în care au fost investiti peste 1 milion de euro, de provenientã 100% italianã) sunt îndrumati si ajutati câteva zeci de copii suferinzi de sindromul DOWN sau care provin din familii dezorganizate.
Mircea Nistor