O tradiție seculară a ciobanilor din Ținutul Momârlanilor, ce se întinde la confluența județelor Alba, Sibiu, Gorj, Vâlcea și Hunedoara, revine și în acest an. Nedeia de la stâna din Poiana Muierii, Munții Șureanu, cu rădăcini documentate încă din 1484, își așteaptă iubitorii de tradiție și folclor sâmbătă, 20 iulie 2024, de la ora 10:00. Evenimentul este organizat de Consiliul Local și Primăria orașului Petrila, Asociația crescătorilor de animale din Muntele Sterminosu – Poiana Muierii, în colaborare cu Parohia Ortodoxă de la Cimpa (Petrila) și Schitul Ortodox Român Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul și Duminica Mironosițelor.
Primarul orașului Petrila, Vasile Jurca, subliniază că nedeia din Poiana Muierii este una dintre cele mai frumoase sărbători tradiționale pentru locuitorii zonei. Dis de dimineață, oamenii din satele vecine se îndreaptă către munte, urmând aceleași poteci bătute de strămoși. Aici, ciobanii îi întâmpină pe oaspeți cu mâncăruri tradiționale specifice bucătăriei pastorale, urmate de o petrecere cu cântec, joc și voie bună până la asfințit.
Evenimentul va începe, conform tradiției, cu Sfânta Liturghie oficiată în altarul de vară ridicat lângă stână, urmată de un parastas și o rugăciune de mulțumire. Anul acesta, slujba are o semnificație specială, marcând primul hram al noului Schit „Sf. Prooroc Ilie” din Poiana Muierii.
Pe platoul din fața stânei va avea loc un spectacol folcloric, cu participarea ansamblurilor „Junii Petrileni”, „Bujorii Muntelui” și artiștii Asociației „Lirica”, printre alții. Accesul la eveniment este facil, Poiana Muierii fiind accesibilă cu mașina pe șoseaua Transalpina, de la Obârșia Lotrului spre Oașa-Șugag.
Monika BACIU