Primăvara și vara au venit mai repede, așa că albinele și-au făcut mai repede treaba. Nici apicultorii nu au mai fost nevoiți să le dea mâncare, în perioadele de tranziție, dintre anotimpuri. Așa că anul acesta pare să avem o producție timpurie și ceva mai bună.
„Pentru albine a fost foarte bine, că ele se bucură de căldură și de flori și a fost o dezvoltare foarte bună în primăvară, când apicultorii nu au fost nevoiți să le dea hrană. Apoi la primul cules de salcâm, s-a făcut cu 3 săptămâni mai repede. E o anomalie, dar va trebui să ne obișnuim cu acestea, că s-a schimbat clima”, a spus Iosif Korb, vicepreședinte Asociația Apicultorilor Hunedoara.
Apicultorii hunedoreni au avut o producție mai bună, iar mierea are o calitate superioară. Totul se datorează climei, însă, acum, canicula, le cam năucește pe culegătoare. Însă, așa cum spun specialiștii de la noi, nu doar clima este problema.
„Problema cea mai mare, pentru apicultorii din țara noastră este desfacerea și prețul foarte mic la vânzare, mierea din Ucraina și cea din China. Se aduc cantități foarte mari, la prețuri de nimic și cu calitate îndoielnică”, mai spune Iosif Korb.
Apicultorii sunt oameni ieșiți la pensie și care practică această meserie mai mult ca hobby. Specialiștii spun că un apicultor are nevoie de minim 5 ani să prindă un pic de experiență și tot ce se întâmplă pe piață îi determină pe unii să renunțe.
Diana Mitrache