Peste 1.700 de oameni au sunat la 112 să ceară acum ajutor din cauza temperaturilor ridicate. Sunt oameni care cad pe străzi, ori li se face rău acasă, așa că sună la serviciul de ambulanță, unde numărul de cazuri a crescut simțitor. Și mulți ajung la secțiile de primiri urgențe.
Li se face rău, nu se hidratează, sunt bolnavi cronic, ori poate doar istoviți de caniculă și atunci sună la ambulanță. Vorbim despre sute de oameni, iar în ultimele zile, când căldura a fost insuportabilă, tot mai mulți au ajuns la spital.
„Am avut 1.762 de solicitări la Serviciul de Ambulanță, în condițiile în care, media ar fi fost în jur de 1.100 – 1.200 de cazuri, pe 10 zile. Sunt pacienții cardiaci și cei cu afecțiuni respiratorii, care se decompensează, plus stările de lipotimie. Numărul stărilor de lipotimie a crescut foarte mult, mai ales pe timpul zilei, în perioadele caniculare”, a spus dr Valeria Filimon, reprezentanta Serviciului de Ambulanță Județean Hunedoara.
Medicii spun că ar fi indicat ca toată lumea să renunța le perioadele de vârf, de la orele prânzului și să își reorienteze activitățile pentru ore mai potrivite, când arșița se mai domolește. Asta și pentru că nu avem mai multe ambulanțe care să le vină în ajutor. „Aceste temperaturi foarte mari necesită un efort din partea organismului pentru a se adapta. Echipajele serviciului de ambulanță sunt aceleași și creșterea numărului de solicitări, crește timpii de așteptare pentru alocarea unui echipaj pentru caz”, mai spune dr Valeria Filimon.
Numai în zona Văii Jiului, în ultimele zile, temperatura la orele amiezii a fost constant, peste 30 de grade Celsius și oamenii au ajuns la unitățile de primiri urgențe, din cauza degradării stării de sănătate.
Sunt aproximativ 180 de cazuri zilnice, oameni care cer ajutor, pentru stări de lipotimie, sau fiindcă sunt cardiaci și ies afară fără să țină cont de aceste temperaturi sufocante.
Diana Mitrache