Editura INSEMEX a devenit una dintre cele mai cunoscute în domeniul editării cărților tehnice și a studiilor de cercetare din România. Fucționează din 2007 și deja sunt peste 100 de titluri scoase sub această siglă editorială. Și, trebuie precizat că, numai anul acesta au fost scoase 3 noi cărți de cercetare, ce deja au fost prezentate la saloanele de inventică și cercetare la care au luat parte cei de la acest institut de la noi.
INSEMEX este cunoscut ca un institut de cercetare și puțini sunt cei care știu că aici, temele de cercetare devin cărți, tocmai la această editură.
Înființată în anul 2007, Editura INSEMEX și- a propus să editeze, sub forma unor elegante volume de carte, o parte din lucrările de cercetare științifică elaborate de echipele de cercetători din cadrul INCD- INSEMEX Petroşani, astfel încât acestea să poată fi puse la dispoziția altor cercetători, ca importantă bibliografie pentru noi teme de cercetare. „Toate cărțile editate sub egida Editurii INSEMEX beneficiază de ISBN, implicit de protecţia drepturilor de autor, constituind totodată o importantă bibliotecă tehnică, bază bibliografică pentru alți cercetători în elaborarea de noi și noi teme de cercetare, în realizarea de lucrări științifice valoroase, în elaborarea de invenții și inovații în domeniul specific activității noastre. Astăzi, Editura INSEMEX este o editură cu o bogată activitate editorială, în care se regăsesc volume de referință în domeniul tehnic, dar și cărți cu o tematică diversă inedită și interesantă”, spune dr.ing. George Artur Găman, directorul general al INCD-INSEMEX.
Pe Rafturile bibliotecii de aici se află și unul dintre primele volume editate la această editură și care este semnat de actualul director George Artur Găman – „Principii, tehnici şi proceduri de intervenţie şi salvare în medii toxice/explozive/inflamabile”.
Editura INSEMEX a publicat peste 100 de proiecte editoriale ce grupează studii ale grupurilor de cercetători d ela noi, dar și din alte părți, pentru că mulți au ales această editură pentru a-și publica volumele.
Îi putem aminti printre autorii care au publicat aici pe: Constantin Lupu, Emilian Ghicioi, Jeana Ionescu, Doru Cioclea, Attila Kovacs, Simion Spiridon, Sorin Burian, Tiberiu Csaszar, Ion Toth, Ladislau Kovacs, Dragoş Vasilescu, Daniel Pupăzan, Maria Prodan, Angelica Călămar, Marius Morar, Adrian Păun, Iosif Moldovan, Alin Irimia, Marius Şuvar, Marius Nan, Olimpiu Stoicuța, Cristian Tomescu, Dănuț Grecea, Cătălin Popa ș.a.
De la începutul acestui an și până în prezent, sub aici au fost publicate 3 noi volume. Este vorba despre trei importante teme de cercetare.
Cărțile editate anul acesta:
„Coduri macro fluent in simularile exploziilor de gaze” – autori: Nicolae Ioan Vlasin, Florin Manea, Gheorghe Daniel Florea, Adrian-Bogdan Simon Marinică, Editura INSEMEX 2024
„Optimizarea aerajului la salina Cacica” – autori: Cămărășescu Alexandru, Matei Adrian, Rădoi Florin, Cioclea Doru, Tomescu Cristian, Boantă Corneliu, Gherghe Ioan, Ianc Nicolae, Chiuzan Emeric, Drăgoescu Răzvan, Editura INSEMEX 2024
„Evaluarea riscului de explozie in medii cu atmosfere explozive generate de gaze, vapori, ceturi si pulberi inflamabile in aer” – autori: Cătălin Mihai Popa, Dănut Grecea, Marcel Rad, Editura INSEMEX, 2024.
Diana Mitrache