Mii de oameni din Valea Jiului aleg sa isi lase familiile acasa si sa bata la portile strainatatii, in cautarea unui loc de munca mai bine platit, ce ar putea sa le aduca si un trai decent. Oameni care in tara si-au tocit coatele pe ani intregi pe bancile scolii si care poate nu castigau nici 100 de euro in Romania, sterg la fund batrani pe 500 sau chiar 600, cu masa si cazare gratuite.
Ce-i indeamna pe oameni sa se umileasca sau sa aleaga munci grele, care nu sunt conforme cu pregatirea lor? ”Foamea din tara”, ne spune Florin Boitan, care de vreo 8 ani lucreaza in Franta.
”Mi-a placut intotdeauna ideea de Paris, de Franta, de facilitatile care se acorda acolo. Am o mica firma de constructii, care imi merge destul de bine, dar am facut de toate… am spalat si vase, am matrurat si strazi, am fost si pompier la o companie privata. E greu preintre straini, dar, daca esti muncitor, iti castigi respectul lor”, povesteste tanarul, mult prea incercat la numai 30 de ani.
In Romania nu s-ar mai intoarce, nu ar vrea sa-si creasca copiii intr-o tara care nu-ti ofera niciun viitor. ”Nu vreau sa par rasist fata de romanii mei, dar eu aici nu m-as mai intoarce. Ma leaga numai familia mea, la care vin o dsata sau de doua ori pe an, si nu inteleg de ce tata, mama si sora mea nu vor sa vina in Franta. Nu inteleg ce-i mai leaga intr-o tara care nu le ofera absolut nimic. In Franta am o familie, o iubita, doresc sa ma insor, sa am copii, dar nu vreau sa-i cresc in Romania. Nu cu mentalitatea de acum. As vrea o Romanie frumoasa, curata, nu una in care rautatea este la ordinea zilei”, spune tanarul.
Diana Lazar are 44 de ani si de doi ani a ales sa ia drumul Angliei. Lucreaza intr-un camin de batrani, intr-un orasel aproape de Londra. Ingrijitul batranilor nu se potriveste cu meseria de economist, dar se castiga bine, aproape 2.000 de lire pe luna.
”Cazarea ma costa 400 de lire, mai am si mancarea, dar tot imi raman multi bani. In tara daca as fi castigat 11
milioane, era bine, dar aveam un copil de crescut si o casa de intretinut. Copilul meu a ramas in tara, dar dupa ce va termina scoala, vreau sa vina aici.
Nu mai e de stat in Romania, nu poti sa traiesti la limita supravietuirii, nu este corect. Este o munca grea, nu e usor sa lucrezi cu batrani capriciosi si bolnavi si nu este ceea ce mi-as fi dorit. Este pacat de faptul ca am invatat atat degeaba”, spune femeia.
Anamaria NEDELCOFF