11Credinciosii ortodocsi au sãrbãtorit ieri Întrarea Mântuitorului în Ierusalim sau a Floriile, asa cum se mai numeste ultima duminicã înaintea Pastelui.

În Valea Jiului, oamenii  au mers la bisericã, au asistat la slujba  specialã si s-au întors acasã cu ramuri de salcie sfintitã sau de mãslin. “Este sãrbãtoare mare pentru noi toti si mereu mergem la bisericã. Ne mai umplem sufletele de liniste”, a declarat o femeie.

“Simt cã sunt împãcat cu mine când vin aici. Eu sunt si Florin si am un motiv în plus sã vin la bisericã la aceastã zi de mare sãrbãtoare”, a declarat si un bãrbat,

A lua crengute de salcie sfintite de la Bisericã sau chiar flori pentru cunoscutii este o traditie, însã pentru cei care sunt mai ocupati existã vânzãtorii ambulanti.

Dar, si pe ei i-a afectat criza. “Am dat flori la 2 lei buchetelul, astea de primãvarã, cã la celelalte am mai negociat pretul. Dar, nici asa nu prea am avut cine stie ce vânzare”, a afirmat o florãreasã.

Crengutele de salcie amintesc de faptul cã în momentul în care Iisus Hristos a intrat în Ierusalim, oamenii l-au întâmpinat cu ramuri tinere, dar în acelasi timp acestea simbolizeazã renasterea naturii sau biruinta vietii împotriva mortii.  De asemenea, ieri, de Florii, aproape 1,5 milione de români si-au sãrbãtorit onomastica.

Cele mai întâlnite nume în rândul româncelor sunt Viorica Florentina si Florica, iar la bãrbati Florin.

Luiza Andronache