Minerii insistă ca la Termocentrala Paroșeni să fie construit un grup energetic care să funcționeze pe gaz metan. Acesta este cuprins și în strategia guvernului, iar construirea lui este acum condiționată de banii cu care să se facă un studiu de fezabilitate.2032 este ultimul an când mai vorbim de extracția huilei.
Nu vom mai extrage huilă în Valea Jiului, dar minerii insistă ca la Paroșeni să rămână o alternativă de producere a energiei, cu gaz metan. Prin zonă trece conducta transfrontalieră BRUA, așa că ar fi ideal un grup pe gaz. Doar că nu are nimeni bani să facă studiul de fezabilitate.
„Dacă lucrurile nu se vor rezolva, noi vom duce această problemă la nivelul guvernului. Oricum, în perioada următoare, vom avea o întâlnire cu premierul României. Sunt destul de deranjat că nu se găsește o sumă pentru realizarea acestui studiu de fezabilitate, pentru a pune acest grup electrogen, pe gaz, pe lângă cel pe cărbune de la Termocentrala Paroșeni, grupă care ar asigura tranziția acestei companii spre alte zone de producție”, spune Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele.
Termocentrala Paroșeni are 68 de ani.
Este prima termocentrală construită în cadrul „Planului de electrificare de 10 ani din România”. Aceasta a luat ființă odată cu formarea Sistemului Energetic Național.
La Termocentrala Paroșeni încă se bagă pe foc huilă, dar pe viitor, se vorbește despre arderea biomasei și producerea energiei, despre peleți, despre tehnologii legate de stocarea energiei în puțurile de mină, ori despre producerea energiei cu gaz metan.
Diana Mitrache