Salvamontiștii trag un semnal de alarmă cu privire la câinii ciobanilor. E vremea când turmele de oi se află în munte, iar în apropierea stânelor sunt și câini. Așa că drumețiile ar trebui făcute ținând cont că aceste animale sunt teritoriale și periculoase. Uneori, chiar mai periculoase ca urșii.
Salvamontiştii avertizează turiştii asupra pericolului câinilor agresivi care însoţesc turmele de oi şi le cer să evite stânele şi zonele cu câini agresivi. „Din ce în ce mai dese sunt aceste întâlniri între turiști și câinii ciobanilor, pe munte. Asta, pentru că, de la o anumită dată, sunt cam peste tot stânele în zonele montane. Uneori, e mai periculos de întâlnit cu câinii, decât cu ursul. Sunt destul de periculoși, mai ales că coibanii au adus în zonă noile rase de Kangal și Ciobănesc Caucazian, care nu prea au la gât acele lemne și aleargă nestingheriți. Ei se adună în haită și nu atacă singuri și devin extrem de periculoși”, spune Ovidiu Bodean, șeful Salvamont Hunedoara.
Salvamontiștii îi sfătuiesc pe turiști să aibă la ei spray-uri pe care să le folosească. Asta, pentru că, nu o dată, au fost solicitați să intervină în situații în care oamenii care merg în drumeții, au fost mușcați.
„Am avut, de-a lungul anilor, mușcături de câini la turiști. Noi încercăm să vorbim și cu ciobanii, să nu stea în zona traseelor. Sau să fie și ei atenți la zonele de trecere a turiștilor. Să cheme ei câinii și să și-i stăpânească, deși știm că sunt destul de greu de stăpânit”,
a conchis Ovidiu Bodean.
Diana Mitrache