Casa Nationalã de Asigurãri de Sãnãtate nu are de unde sã aloce banii ceruti sub formã de avans de Spitalul Municipal Vulcan pentru plata salariilor. În consecintã, personalul va primi în aceastã lunã doar 50% din salarii, iar restul luna viitoare.

Au sperat pânã în ultima clipã cã situatia se va redresa, dar degeaba. Casa Nationalã de Asigurãri de Sãnãtate a refuzat cã plãteascã Spitalului Municipal Vulcan suma de 100.000 de lei solicitatã sub formã de avans pentru serviciile medicale prestate în aceastã lunã si care ar trebui decontate în mai. Suma ar fi acoperit diferenta salarialã pentru cei 140 de angajati, care si-ar fi putut primi salariile integral. În lipsa acestor bani, angajatii vor primi doar jumãtate din salarii, iar cealaltã jumãtate dupã data de 10 mai. Pânã atunci, medicii, asistentele sau infirmierele continuã sã protesteze în curtea institutiei medicale, asa cum au fãcut încã de la începutul sãptãmânii. Medicii se gândesc serios sã plece la alte spitale, acolo unde situatia nu este atât de gravã ca aici.

Primãria Petrosani îsi reînnoieste oferta de comasare

4-1Pentru a ajuta institutia medicalã sã depãseascã aceastã situatie fãrã precedent, edilii din Petrosani îsi reînnoiesc oferta de comasare a spitalelor. O ofertã lansatã si în urmã cu doi ani, care ar fi dus la rezolvarea multor dintre problemele de acum. „Asa cum am încercat si cum doi ani, sã comasãm spitalele din Vulcan si Petrila cu cel de la Petrosani, în continuare suntem deschisi la aceastã variantã. Decizia le apartine, însã, celor de la Vulcan, dacã acceptã sau nu oferta. Oricum sunt convins cã dacã fãceam atunci comasarea nu se ajungea la situatia aceasta nici cu Petrila (n.r. unde spitalul s-a închis) si nici cu Vulcanul”, a declarat primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob – Ridzi. Desi li s-a transmis aceastã variantã, edilii din Vulcan – care ar trebui sã ia o decizie – nu au rãspuns încã nimic.

Carmen Cosman