A dministrația locală din Uricani anulează licitația pentru proiectul de eficientizare energetică a fostului spital.
În data de 7 iunie 2024, administrația locală din Uricani a fost nevoită să anuleze licitația pentru proiectul de „Eficientizare energetică a clădirii fostului spital – Corp A, Aleea Progresului, nr. 1”, din cauza lipsei de ofertanți. Valoarea contractului era de 2.848.746 lei, sumă asigurată prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Proiectul propus pentru eficientizarea energetică a clădirii C1 din corpul A al fostului spital includea o serie de lucrări esențiale menite să aducă clădirea la standarde moderne de eficiență energetică. Printre acestea se numărau refacerea trotuarului de gardă și sistematizarea verticală a terenului, termoizolarea fațadelor cu vată minerală bazaltică de 12 cm grosime, și refacerea soclului prin termoizolarea acestuia cu polistiren extrudat de 10 cm grosime.
Alte lucrări importante prevăzute în proiect erau schimbarea tâmplăriei existente cu una din PVC cu geam tripan, termoizolarea planșeului peste ultimul nivel cu polistiren extrudat de 10 cm grosime, și înlocuirea jgheaburilor, burlanelor și canalelor colectoare de apă pluvială pentru a asigura o scurgere eficientă în sistemul de canalizare.
În plus, proiectul prevedea montarea unor corpuri de iluminat cu LED, declanșate de senzori de mișcare, și instalarea unui sistem de 60 panouri fotovoltaice policristaline, de 400W fiecare, care, împreună cu un sistem pe baterii cu supercapacitoare de circa 25 kW, ar fi asigurat alimentarea unității spitalicești cu energie electrică regenerabilă. Din punct de vedere al operatorului de rețea, clădirea ar fi devenit prosumator.
În ceea ce privește încălzirea interioară, proiectul includea reabilitarea sistemului existent prin înlocuirea radiatoarelor cu ventiloconvectoare și montarea unui sistem format din pompe aer-apă de minim 70 kW pentru a asigura o parte din energia termică necesară. De asemenea, era prevăzută reabilitarea centralei termice prin montarea unei centrale în condensație pe gaz natural, care să completeze necesarul de energie termică pentru încălzirea spațiilor interioare și pentru asigurarea apei calde menajere.
Monika BACIU