Casa de Cultură din Petrila a fost gazda unui simpozion despre învățământ și învățători. Militari în rezervă,
profesori, bibliotecari și oameni simpli au venit să vorbească, în principal despre școală și Gheorghe Ittu, cel
care a fost unul dintre promotorii acesteia în estul Văii Jiului.
Pentru că ne aflăm în săptămâna dedicată învățătărilor, la Petrila, acest moment i-a fost dedicat lui Gheorghe Ittu, un om care a știut să pună bazele școlilor de aici, să aducă la școală copiii, dar despre care nu toată lumea șctie că a trăit coșmarul războiului, atunci când a fost deportat. „Învățătorul Gheorghe Ittu, despre care se vorbește aici și al cărui nume îl poartă biblioteca orășenească din Petrila este veteran de război. Are tangențe cu Cultul Eroilor. Nu a murit pe front, dar a fost 6 ani
prizonier în Siberia. Și ce a îndurat acolo…. S-a întors, însă, ca învățător aici și și-a continuat activitatea”, a spus colonel (rtr) Adrian Ronai, organizator al evenimentului.
Despre școlile și cei care le-au întemeiat la noi a vorbit istoricul Mircea Baron, iar despre ce ar trebui să învețe copiii acum în școli ne-a spus Dorel Șchiopu, care a grupat informațiile lui genericul „Învățători printre eroi, eroi printre învățători”.
„Aș vrea să sugerez, învățătorilor și profesorilor o temă. Acest mare război, care a lăsat în urmă 17 milioane de victime, a început cu manifestații de bcurie. În toate capitalele țărilor europene s-a întâmplat asta, iar eu am vorbit cu mai multe clase de copii, iar acum pot spune că se poate lansa o dezbatere și pot fi trase concluzii interesante despre cum o astfel de nenorocire a fost întâmpinată cu bucurie!?”, a spus Dorel Șchiopu, secretar general, Subfiliala Cultul Eroilor „Regina Maria”.
La acest eveniment, militarii au ținut să cânte Imnul Național și pe cel al Eroilor, iar mai apoi, să dezvelească o plăcuță comemorativă dedicată lui Gheorghe Ittu.
„Am ținut să îi dedicăm o placă comemorativă,
pentru meritele lui în învățământ, dar și în viața localității. Se împlinesc 140 de la nașterea lui și am zis să îi dedicăm o placă”, a mai spus colonelul Adrian Ronai.
La eveniment a ajuns și nepoata lui Gheorghe Ittu, cea care locuiește acum în Germania.
Diana Mitrache