Ansamblul Istoric Exploatarea Minieră Petrila este unul dintre puținele ansambluri de patrimoniu industrial aferent extracției de cărbune păstrat intact în Valea Jiului, ceea ce-i conferă unicitate. Ansamblul, care include clădiri și componente istorice de clasă A și B, a intrat în anul 2022 în proprietatea Consiliului Județean Hunedoara. Prin implicarea președintelui Laurențiu Nistor și a echipei de la conducerea instituției, Mina Petrila se transformă, pe zi ce trece, în obiectiv turistic și cultural, în hub educațional redat comunității din Valea Jiului; aici au fost deja găzduite o serie de evenimente, inclusiv concursuri și demonstrații de robotică.
„Ca și perspective, Ansamblul Istoric va avea o componentă memorialistică legată de istoria veche a mineritului și tot aici va funcționa un Centru de formare și reconversie profesională în parteneriat cu AJOFM Hunedoara” – Laurențiu Nistor, președinte în exercițiu și candidat la un nou mandat de președinte al Consiliului Județean Hunedoara din partea PSD.
Terenurile din perimetrul minier au ca destinație dezvoltarea de investiții bazate pe energia verde.
„Un prim pas în această direcție a fost deja făcut. CJ Hunedoara și Primăria orașului Petrila au încheiat un parteneriat în vederea realizării proiectului „Crearea infrastructurii verzi în perimetrul Exploatării Miniere Petrila”, ce va fi finanțat prin Programul Regional Vest 2021-2027” – Laurențiu Nistor, președinte în exercițiu și candidat la un nou mandat de președinte al Consiliului Județean Hunedoara din partea PSD.
Recent, Consiliul Județean Hunedoara a obținut o finanțare acordată prin programul Timbrul Monumentelor Istorice – subprogramul „Elaborarea documentațiilor tehnico-economice pentru intervenții asupra monumentelor istorice”, derulat de Institutul Național al Patrimoniului. Cu ajutorul acestei finanțări se va realiza Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție care va sta la baza proiectului de consolidare, punere în valoare și refuncționalizare a Puțului Centru – corpurile de clădire C11+C20-hala și turnul. Puțul Centru, monument istoric de categorie B, se remarcă prin calitatea vizuală de reper, precum și prin calitatea execuției și a detaliilor. Partener în acest proiect este Asociația „Planeta Petrila”, care are un rol important în promovarea regenerării patrimoniului industrial al Minei Petrila, încă din anul 2012.
„În vara anului trecut, Mina Petrila a fost inclusă în cadrul programului Festivalului internațional de operă „Opera Nights”, iar în perimetrul său s-a desfășurat unul dintre spectacole. Reprezentația s-a bucurat de o participare numeroasă, iar publicul a apreciat, pe lângă prestația artiștilor lirici, spațiul neconvențional și jocul de lumini care a încheiat seara. Anul acesta, vom reveni la Petrila cu o nouă reprezentație în cadrul festivalului de operă” – Laurențiu Nistor, președinte în exercițiu și candidat la un nou mandat de președinte al Consiliului Județean Hunedoara din partea PSD.
Grija pentru patrimoniul istoric, pentru trecutul industrial al Văii Jiului, pentru viața culturală locală, dar și pentru dezvoltarea unor activități economice generatoare de locuri de muncă și progres se numără printre preocupările constante ale președintelui Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor.

Comandat de PSD-Organizația Județeană Hunedoara. Cod de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă la desemnarea mandatarului financiar: 12140002. Realizat de SC MBD Reporter Media SRL.