Universitatea din Petroșani a încheiat mai multe parteneriate și, în Valea Jiului urmează să vină noi studenți și de peste Ocean. Rectorul Universității, profesorul Sorin Mihai Radu a fost acolo și a încheiat mai multe acorduri, mai ales cu țări care exploatează resurse minerale și unde există comunități de români.

Consiliul Național al Rectorilor a ajuns în America, iar rectorii au vizitat mai multe universități, cu scopul de a încheia acolo parteneriate și colaborări. Și rezultatele nu vor întârzia să apară, pentru că, la aceste întâlniri, rectorul de la Petroșani a prezentat oferta educațională de la noi.
„A fost cel mai mare târg de prezentare a universităților din lume, care anul acesta s-a ținut la New Orleans în SUA și am promovat universitatea și am avut întâlniri și discuții cu reprezentanți ai mai multor universități, în special, din țări non-europene. Mă refer la universități din: Chile, Columbia, Peru, Coreea de Sud, Japonia. Nu am neglijat Turcia, două-trei universități canadiene și americane și am luat contact și cu unele universități care fac parte din Consorții europene, ca și noi”, a spus prof univ dr ing Sorin Mihai Radu, rectorul Universității din Petroșani.
La Petroșani învață studenți din Republica Moldova, dar și din: Turkmenistan, Angola, Republica Cetrafricană, din Camerun, Guineea, Parkistan, Peru. Lor li se vor adăuga și alții. „Suntem interesați și de aceea am fost special la discuții cu universități din Peru și Chile, pentru că acolo mineritul este foarte dezvoltat și au resurse în exploatare. În Chile avem o comunitate de români, în zona Atacama, unde e cea mai mare carieră de aur, cupru și metale complexe din America de Sud și cred că a doua, ca mărime, din lume, iar, în urma discuțiile cu ambasadorul nostru din Chile, dorim să facem din nou un parteneriat și căutăm să lămurim românii care lucrează acolo să își trimită copiii la studii, la Petroșani, ținând cont de faptul că aici, costul e mai mic la noi”, mai spune rectorul Sorin Mihai Radu.
Vizita în America ar putea aduce studenți la noi, în Valea Jiului, pentru că aici sunt costuri mult mai mici, decât în alte țări. Iar aceștia se vor adăuga celor care deja ajung la noi prin diverse programe Erasmus, din cadrul Uniunii Europene.

Diana Mitrache