În județul Hunedoara, statistici alarmante privind cazurile de cancer au fost raportate în ultimii ani, conform datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică Hunedoara.
În 2018, numărul total de cazuri noi de cancer a fost de 2.557, cu un declin ușor în anul următor, 2019, când s-au înregistrat 1.922 de cazuri. Totuși, în 2020, numărul a crescut din nou la 2.118, iar în 2021 a atins un vârf alarmant de 2.972 de cazuri noi. În anul 2022, numărul a scăzut ușor la 2.285, iar în 2023 s-a redus semnificativ la 1.357.
De-a lungul acestor ani, tipurile de cancer raportate au variat, cu unele tipuri predominante. Printre acestea se numără cancerul de sân, cancerul colorectal și cancerul pulmonar.
În ceea ce privește cazurile rămase în evidență, acestea au înregistrat fluctuații similare, cu un vârf înregistrat în anul 2020, când s-au raportat 16.647 de cazuri. În 2023, numărul acestora a fost în scădere, ajungând la 12.058 de cazuri.
Cancerul rămâne a doua cauză de deces în Uniunea Europeană, iar estimările arată că până în anul 2035, numărul de îmbolnăviri de cancer în Uniunea Europeană va crește cu 24%, astfel că această boală va deveni principala cauză de deces.
Principalii factori de risc care contribuie la povara globală a cancerului sunt factorii comportamentali (fumatul, consumul de alcool, supraponderabilitatea și obezitatea) și factorii de mediu. Prevalența majorității factorilor de risc de cancer este încă ridicată, ceea ce indică necesitatea intensificării eforturilor de prevenție primară.
Cancerul este o boală cu multe implicații în viețile tuturor. Fiecare cunoaște pe cineva care a avut sau are un diagnostic de cancer. Este una dintre provocările din sănătate din vremurile noastre și ne afectează pe toți. De aceea combaterea și controlul cancerului rămâne una dintre cele mai discutate probleme de sănătate publică.
Creșterea speranței de viață la nivel european, progresele științifice care au reușit să transforme anumite tipuri de cancer dintr-o boală fatală într-o boală cronică, nevoile de sprijin suplimentar pentru pacienți, supraviețuitori și familiile acestora, ridică provocări complexe.
Monika BACIU