R omânia, a avut de joi, săptămâna trecută, timp de 3 zile, cele mai mari prețuri la energie din Europa, pe piața bursieră spot. Dar Termocentrala Paroșeni a fost pornită abia duminică. Asta, în condițiile în care cei de la CEVJ au angajat un expert în acest domeniu, care a dat asigurări că va fi un moment bun și în această săptămână.

Prețurile au fost aproape duble, față de o săptămână în urmă, au spus experții în energie, la începutul zilei de vineri, săptămâna trecută. Și vineri situația s-a menținut în trend, însă, la Paroșeni nu s-a produs energie electrică. De ce? Pentru că abia duminică va porni.
Un MWh s-a vândut cu 504 lei. „Noi avem un expert pe piața de energie electrice și, în urma celor discutate cu
dumnealui, s-a stabilit că va porni termocentrala duminică, spre echilibrare. Luni, dimineață, va fi operațională 100%, din nou, pentru a prinde cele mai bune prețuri. Urmărim evoluția prețurilor și facem anumite calcule de risc și, în funcție de asta luăm decizia de pornire a termocentralei. Le vedem calculele la nivel de medie și anticipăm prețuri și mai bune pe săptămâna viitoare și, oricum, ceea ce produci nu este egal cu momentul în care și vinzi pe piață. Sunt momente de tranzacționare diferite”, a spus Andrei Popa, președintele CA al CEVJ.
Termocentrala Paroșeni nu este pornită decât atunci când există un stoc de huilă și când expertul pe piața energiei consideră că este momentul oportun.
Prețul mediu spot al energiei electrice cu livrare joi era, în România, de 504 lei/MWh sau circa 101 euro/MWh, cel mai mare din Europa și dublu față de Germania. Joi a fost a treia zi la rând când s-a întâmplat ca toată zona balcanică să fie decuplată de piețele din centrul Europei, scrie publicația e-nergia.ro. Situația a continuat și vineri, potrivit Profit.ro.
Diana Mitrache