O autoutilitară de teren, acționată hibrid și dotată cu targă, defibrilator și tot ce este nevoie pe munte, a ajuns, recent, la Petroșani. Salvamontiștii spun chiar că au folosit-o deja, pentru că, zilnic sunt accidente ce implică folosirea ei.

Serviciul Salvamont Hunedoara are, de puțin timp, două autospeciale de intervenție în teren montan. Asta datorită unui proiect implementat de către Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Autospecialele de intervenție în teren sunt dotate corespunzător activității de salvare montană.
Una este la salvamontiștii de la Petroșani, dar poate fi folosită în toată Valea Jiului. „Este o mașină dotată cu tot ceea ce este necesar. A venit, prin Consiliul Județean, de la Departamentul pentru Situații de Urgență. Și era mai mult decât necesară o astfel de mașină, pentru toată Valea Jiului”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
Aceste mașini, dintre care două au ajuns în Hunedoara, sunt recunoscute pentru deplasarea rapidă, inclusiv pe terenuri accidentate. În plus, au dotări de ultimă oră pentru acordarea primului ajutor calificat accidentaților şi transportul victimelor. Și, nu în ultimul rând, au și remorcă pentru câinii de căutare – salvare. „Mașina este utilată cu tot ce am putea avea nevoie în cazul unei intervenții, în zona montană. Este o mașină dedicată pentru munte, suspensia e una specială, motor puternic, alimentată hibrid. Avem tot ce ne trebuie, targă, defibrilator, aspirator de secreții. Și, de când am primit-o, aproape zilnic am avut câte o intervenție”, a spus și Remus Popescu, șeful Salvamont Parâng.
Autospecialele, dintre care una a ajuns la Petroșani, au fost achiziționate de IGSU, în cadrul proiectului “Îmbunătățirea capacității de intervenție la urgențele medicale”.
Proiectul a fost cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin „Programul Operațional Regional 2014-2020”.

Diana Mitrache