Timp de douã zile, în Petrosani, s-au derulat lucrãrile unui work – shop (mai pe româneste spus – atelier de lucru) în cadrul cãruia a fost dezbãtut si analizat viitorul industriei extractive din România si, în special, din Valea Jiului.

Printre numerosii invitati si participanti la aceastã manifestare (reprezentanti ai Ministerului Economiei, profesori universitari specialisti în minerit, deputati si senatori sau firme ce au ca domeniu de activitate mineritul) s-au numãrat si reprezentantii Societãtii Comerciale de Conservare si Închidere a Minelor „Conversmin” SA Bucuresti si ai Societãtii Nationale de Închideri de Mine Valea Jiului SA. Mai exact, tocmai cei care „pun umãrul” la „restrângerea” activitãtii extractive din tarã.4-1 „Eu, unul am fost împotriva folosirii termenilor de viabil sau neviabil în ceea ce priveste existenta unei unitãti miniere. Nu de alta, dar, în viata unei exploatãri miniere pot exista perioade bune sau perioade rele, existând o anume ciclicitate, mai mult sau mai putin dependentã de lucrãtori. Prin urmare, trebuie sã fim extrem de prudenti în efectuarea unor astfel de catalogãri, în privinta uneia sau alteia dintre exploatãrile miniere românesti. Din acest punct de vedere, categoric, apare destul de nefireascã prezenta mea, ca director al unei societãti care are ca obiect de activitate închiderea de mine, la un work – shop în care sunt discutate probleme strict legate de viabilitate, dezvoltare, retehnologizare sau

eficientizare a activitãtii din exploatãrile miniere. Nu mi se pare, însã, anormal, sã particip la o astfel de manifestare pentru cã avem, cu totii, încã multe de învãtat.

Niciodatã nu poti sti ce-ti oferã viata. În salã au fost prezenti numerosi profesori de la Universitatea din Petrosani, cei care au format numeroase generatii de specialisti în minerit, oameni de la care mai avem multe de învãtat”, a declarat Petre Drãgoescu, director general Societatea Nationalã de Închideri de Mine Valea Jiului. Lucrãrile si sinteza „work – shop – ului” dedicat „Exploatãrii resurselor minerale conventionale

în contextul dezvoltãrii durabile”, derulat timp de douã zile în Petrosani, vor fi publicate într-un buletin stiintific ce urmeazã a apãrea pânã la sfârsitul lunii iunie.

Mircea Nistor